Szt. István szobor – Rovás évszám

A népszerű Köztérkép honlapon olvasható a leírás a szoborról, melyen az alkotás időpontját rovás évszám jelzi.

Tudás közkincs

Manapság egyre több helye figyelhető meg, hogy a közpénzből fenntartott tájékoztató, oktató és népszerűsítő rendszerek mutyi-mocsárrá változva képtelenek ellátni alapvető feladataikat. Ezek helyébe lépnek azok a szakmai és civil kezdeményezések, ahol elhivatott szakemberek és lelkes műkedvelők igyekeznek ellátni a közfeladatokat, legjobb tudásuk szerint.

Erre példa a Köztérkép, ahol a magyar épített környzetet, pl. szobrokat vesznek számba az alkotók. Legutóbbi bejegyzésükben egy fából készült köztéri mű keletkezésével kapcsolatban írnak. A Szt. István szobor érdekessége, hogy rovás évszám jelzi felavatásának évét: 2009-et. A faragott rovásszám jellegzetessége, hogy az évszámoknál gyakran alkalmazott ún. additív módszert alkalmazza: 1000+1000+5+1+1+1+1

(Rovás Info)

Szent István szobra

Helye: Magyarország, Somogy megye, Balatonfenyves, Kölcsey Ferenc utca 27. A település központjában a községháza előtti parkban.

A szobor valamikor a 2000-es évek elején készülhetett, sajnos pontos információhoz nem jutottam. Valószínűleg a rendszeresen nyáron megrendezett balatonfenyvesi fafaragó tábor egyikében készülhetett. (A szobor hátulján lévő rovásírás 2009-re utal). A Balatonfenyvesi Könyvtártól kapott értesülés szerint több fafaragó művész közös alkotása. A szobor láthatóan egy vastag fatörzsből készült, alsó felére egy hármas halmon álló kettős kereszt – előtte koronával – van faragva. A hármas halomban az egykori Nagy-Magyarország körvonalai láthatók. Szent Istvánt palásttal, fején koronával ábrázolták.

(Köztérkép – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share