Emlékmű a rovásnak – Balassagyarmat

alt

Igazi kincsre hívta fel figyelmünket olvasónk. Balassagyarmat temetőjében 1939-től áll Dr. Visnovszky Rezső síremléke a Rovásemlékmű.

 

Több mint média, tudástár

A Rovás Infó fennállása óta nem csak a rovótársadalom első számú szakmai és közéleti hírportáljává vált, hanem a 2.000-et meghaladó cikkével tudástárrá is. Ezt a tudástárat már nem csak a szerkesztőség és a szakmai baráti kör fejleszti, hanem Olvasóink, akiktől egyre több hír, szakmai kérdés és kész tanulmányok, cikkek is érkeznek. Köszönjük a közös munkát, melynek gyümölcse az alábbi híradás is.

Szobor a rovásírásnak

Mindenek előtt szeretnénk megköszönni Ocsovay András olvasónknak a valóban “szenzációs” hírt, amelynek jelentősége kultúrtörténeti. Ugyanis ez a legrégebbi általunk ismert képzőművészeti alkotás, amely magának a rovásnak is emléket állít.

alt

 

A Köztérkép.hu beszámolója szerint a szobor “Azoknak a ‘névtelen’ rovóknak, akiknek köszönhető e nevek – Aba-tól Gergelymesterig – történelemé válása, Bóna Kovács Károly szobrász állított emléket az itt bemutatott szoborral. Az, hogy ma is látható, köszönhető Bóna Kovácsnak, a múltszázadi nógrádi tanítóknak, egyesületüknek és Padus úrnak – akik az alkotást felügyelőjük síremlékének felállították. 

Az életnagyságú szobor példátlan emléke a letűnt, de nem feledett ‘rovásbeliségnek’. Nógrádi tanítók, balassagyarmatiak, palócok, vigyázzunk rá!

A képeken bemutatott szobor a ‘rovásbeliség’ nemzedéki továbbélését, a rovás tudásának átadását szemlélteti, szinte mondai módon: ‘ Száll a madár, ágrul ágra, Száll az ének, szájrul szájra;’…

Köszönöm Vas Ágnes helyismereti könyvtáros segítségét a Madách Imre Városi Könyvtárban Balassagyarmaton.

(Köztérkép.hu – eredeti cikk)

 

Felhívás Olvasóinkhoz!

Mindenek előtt köszönettel várjuk a friss és részletes fényképeket a szoborról, mely Balassagyarmaton található. A város katolikus temetőjének ravatalozójától bal oldalra a 8-10. síron. Cím: Temető utca 4. Szívesen vennénk több infromációt is a szoborról, keletkezéséről és az alkotóról.

A fenti példán túl is bátorítjuk a rovótársadalom tagjait, hogy a környezetükben lévő rovásemlékekről adjanak hírt, mert ezzel is megerősítjük nemzeti írásunk gyökereit – melyeket már annyiszor és annyian próbáltak le- és megtagadni.

(Rovás Info)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share