Tuhutum szoborról

Újabb adat került elő, mikor rombolták le Fadrusz rovásos szobrát, a Tuhutum emlékművet.

Tuhutum emlékmű lerombolása

“Fadruszt zilahi tartózkodása alkalmával a szeretet minden jelével elhalmozták a szilágyságiak. Ezt a szeretetet azzal hálálta meg Fadrusz, hogy hálából az utóbb országos hírűvé vált Tuhutum-szobrot készítette el Zilah városának, melyet a város parkjában, a törvényszék előtt helyeztek el ugyanabban az évben, amikor a [Wesselényi] szobrát leleplezték. Ez a pompás kisméretű szobormű a turulmadarat ábrázolja, lándzsákkal, lókoponyával stilizált ornamentika keretében, alapzatán az ősi rovásírásos felirattal.

Ez a rovásírás, mely az újabb időkben első alkalmazása volt az elfelejtett ősi magyar írásbeliségnek, tudományos körökben országszerte hatalmas érdeklődést és parázs vitákat támasztott s mert külföldi tudományos testületek is felfigyeltek arra, egyszeribe az európai érdeklődés homlokterébe állította a Tuhutum-szobrot. Ez a kis remekmű még 1927-ben a lerombolás sorsára jutott. Darabjai a fogház udvarán, illetőleg a temető cintermében láthatók”

(forrás: Széfeddin Sefket bey: Fadrusz János a Meszes hegye alatt In: A hét vár országa (Útirajzok, elbeszélések, cikkek.) Stádium Sajtóvállalat Rt., Budapest (1941), 139-145. oldal.)

(Rovás Infó – Sólyom Ferenc)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share