Attila szobor – Sopron

alt

Rovásfeliratos Attila szobor – a talapzat változott, a rovásfelirat maradt.

Attila szobor

A miskolci Megay Géza hagyatékból való rovásírás témájú cikkgyűjtemény képét közöljük alább, amely Vörös János szobrászművész (1897-1963) alkotása.

alt

Attila szobor rovásfelirattal (1935)
(Miskolci Városi Könyvtár archív könyvtári részéből. Sólyom Ferenc felfedezése, 2009.)

Az ismertető lap ismeretlen, de van benne lényeges adat: a szobor mérete: hét és fél méteres! Valamint van egy észrevételem: a ma ismert rovásneves talapzat nem azonos az 1935-sel, de ugyanúgy rajta van a rovással a név. Tehát van köztes története is a szobornak. A szobor a régi hadapród iskola udvarán árválkodott 1977-ig (a lakótelep építésének kezdetétől) 1991-ig földbe temetve rejtették el. Utána került a jelenlegi helyére, új posztamensére.

alt

Attila szobor nevének rovásfeliratával (Sopron)

Az Attila szobor jelenlegi helyén, a József Attila lakótelepen található. A rovásfelirat azonos, de kicsinyített méretben került fel az új posztamensére. Azért van egy diszkrét bája annak, hogy az Attila pályáról a tőle nem messze lévő szintén Attila keresztnevű lakótelepre került az alkotás.

alt

Attila szobor 1935 (forrás: tacsifotó)

Szobor a hunok királyának (köztérkép.hu)
A M. Kir. Rákóczi Ferenc Reáliskolai Nevelőintézet páratlan ünnepség helyszíne volt 1935. május 4-én felavatták Attila hun király egész alakos álló szobrát ‘trónra lépésének másfél ezredik esztendeje alkalmából Sopronban. Az avatási ünnepen több prominens személy is jelen volt, köztük Sopronyi Thurner Mihály dr. polgármester. (A cikk írója részletesen eleveníti fel az ünnepség akkori lebonyolítását hangulatát).

A szobrot és a talapzatát az önképzőkör pályázatán első díjat nyert Vörös János szobrászművész készítette. A sportpálya amely mellett a nagy hun fejedelem szobra áll ettől kezdve az ‘Attila pálya’ nevet viselte. Az Attila szobor hányatott sorsa (az újságcikkben is leírt) 1991-ben ért véget, amikor a soproni József Attila lakótelep közössége volt iskolánk Baráti Körével együtt működve a háborút követően a földbe ásott szobrot felállíttatta a lakótelepen (1991.IX.14.)

Forrás: Katonaiskolák a hűség városában. A soproni katonaiskolák története (1898-1945) IV. fejezet. Szerzői: v. Simorjay András és dr. Kakasy Gyula. Szerkesztette: Cseresnyés Géza. HM Oktatási és Tudományszervező Főosztálya Bp. 1998.

(kozterkep.hu – eredeti cikk)

(Rovás Infó – Miskóci Ráró)

Kapcsolódó cikkek:

Share