Kárpátalja – Rovásírókat jutalmaztak

alt

Idén is jutott az elismerésből a rovásoktatóknak és versenyzőknek is Kárpátalján. Beszámoló a díjátadásról.

Jutalmazták a pedagógusokat, táncegyütteseket, rovásírókat

Megtartotta 2015-ös díjátadó ünnepségét a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány által működtetett Magyar Kultúráért Kárpátalján pénzalap. Elismerésben részesültek a magyar autentikus néptáncegyüttesek és néptáncoktatók; rovásírást oktató tanárok és a rovásírás elsajátításában kiemelkedő eredményt elért tanulók; a magyar nyelv és irodalom, illetve a magyar történelem iskolai oktatásában kiemelkedő teljesítményt elért kárpátaljai pedagógusok. Ezenkívül méltatták azokat a pedagógusokat is, akik a Kedvenc tanárom 2015 versenyben a legtöbb szavazatot kapták.

A résztvevőket Török Dénes köszöntötte. Kacsó András, az alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében elmondta, hogy Kiss Gyula ungvári tanár kezdeményezésére jött létre a Magyar Kultúráért Kárpátalján intézménye, ő adta hozzá a pénzügyi alapot.

Célja az volt, hogy a kárpátaljai magyarságért tevékenykedő pedagógusok elismerésben részesüljenek, mely által érezhetik, hogy a közösség megbecsült tagjai, munkájuk megérdemli a dicséretet. Az elnök beszámolójában elhangzott, hogy míg 2014-ben 15 táncegyüttes részesült elismerésben, idén 25. Ebben az évben több mint 5600 szavazat érkezett, 80 pedagógus kapott jelölést.

A Kedvenc kárpátaljai tanárom 2015 nyertesei: Úr György, a Kisdobronyi Középiskola testnevelő tanára, Tóth Edina, a Barkaszói Középiskola tanítója, Gál Zsuzsanna, a Salánki Napsugár Óvoda óvónője. Ők 50-50 ezer forint jutalmat kaptak.
Magyarország Beregszászi Konzulátusának nevében Gara Katalin köszönte meg a pedagógusok áldozatos munkáját, illetve az alapítvány tevékenységét. A konzul asszony azt kívánta, hogy legyen hosszú életű a szerveződés, a pedagógusok pedig a magyar kultúra lángját őrizzék meg, s adják tovább a jövő nemzedékének.

Popovics Pál, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke adta át a díjakat a rovásírásverseny győzteseinek és a felkészítő tanároknak, valamint a Lakos Alapítvány ösztöndíjasainak is. Beszédében elmondta, hogy a rovásírás az egyik legősibb hagyatékunk, s fontos, hogy hagyományápolás céljából térségünkben is népszerűsítsék azt. Annál is inkább, mivel az egyik legnevesebb rovásírás-kutató – Forrai Sándor – munkácsi származású volt. Ő állította össze a rovásbetű-gyűjteményt. Kárpátalján a cserkészekkel tízéves korukban ismertetik meg az ősi magyar betűket, s immár hat éve rendeznek versenyt is. Vannak lelkes pedagógusok, akik fakultatívan tanítják meg a gyerekeknek a rovásírás fortélyait – ők részesültek most jutalomban, illetve azok a gyerekek, akik jó teljesítményt értek el korcsoportjukban.

Perduk János a táncegyütteseknek adta át a díjakat. Felszólalásában kiemelte, hogy az elmúlt években számos táncegyüttes alakult, s visszahonosítjuk, ami valamikor a miénk volt. Hangsúlyozta, hogy iskolai tánccsopor-tok alakulásánál magyar néptáncot kell oktatniuk a pedagógusoknak, illetve a ruhák varratásához adott támpontokat, valamint kiemelte a táncoktatás szakmai színvonalának fontosságát is.

A rendezvény alatt a Kokas Banda biztosította a jó hangulatot, illetve a tiszapéterfalvai Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport és a Nagyszőlősi Perényi Középiskola tánccsoportja mutatott be különböző magyar néptáncokat.

(Kárpátinfo.net – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share