Kárpátalja – Magyar Kultúráért díjátadó

alt

Kárpátalján a magyar kultúra részének tekintik a rovást, egy pénzalap alapító okiratban is szerepeltetik.

“A Magyar Kultúráért Kárpátalján” pénzalap díjátadó ünnepsége

Kárpátalja szülötte, Kiss Gyula tanár által 2012 novemberében jött létre “A Magyar Kultúráért Kárpátalján” pénzalap – amely a KFMA keretein belül működik – ügyrendjének és célkitűzéseinek megfelelően a 2015. december 5-én egy rendezvény keretében átadja – harmadik alkalommal – pénzügyi támogatásait, díjait az arra érdemesnek tartott személyeknek, szervezeteknek.

A pénzalap célkitűzései fontossági sorrendben a következők:

  • A magyar néptánc oktatásának támogatása és elősegítése a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolákban. Ennek elsődleges formája: az autentikus táncokat művelő legjobb tánccsoportok, illetve táncosok valamint az őket oktató szakemberek anyagi támogatása.
  • A rovásírás oktatásának segítése a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolákban. A rovásírást oktató pedagógus anyagi támogatása és a rovásírás elsajátításában kiemelkedő eredményt elért tanulók jutalmazása.
  • A magyar nyelv és irodalom, illetve a magyar történelem iskolai oktatásában kiemelkedő teljesítményt elért kárpátaljai pedagógusok jutalmazása.
    A magyar néptánc oktatásának támogatására meghirdetett pályázatra összesen 39 pályamunka érkezett be.

A KFMA kuratóriuma úgy döntött, hogy idén a 2. és 3. pontban foglaltak esetében nem ír ki pályázatot. Mivel a kuratórium fontos szempontnak tartja az esélyegyenlőséget és az azonos versenyfeltételek biztosítását, így azok részesülnek anyagi támogatásban, akiknek tanítványai a KMPSZ által szervezett – Kárpátalja minden magyar általános és középiskolájára kiterjedő – magyar nyelvi és irodalmi tantárgyi vetélkedőkön első helyezést értek el.

A kiválasztás során a következő vetélkedőket vették figyelembe: Karádi helyesírási verseny, „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny, Költészet napi szavalóverseny, Drávai Gizella nyelvhasználati verseny, Kazinczy szép kiejtési verseny valamint a KáMCSSZ által szervezett Forrai Sándor rovásírásverseny.

Időpont: 2015. december 5., 10.00

Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar főiskola.

(Karpatinfo.net – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share