Rovástáblák és vélemények – Szegedi Csanád

Ismét a közéletbe készül Szegedi Csanád. Többek között a rovástáblák állításáról is beszélt. A rovásműveltséget még nem tagadta meg…

A karrierista visszatér?

Hosszú “jótékony” csend után kezdenek megjelenni a Szegedi Csanádról szóló imázsépítő cikkek, melyekből nem kevesen azt a valószínűsíthető következtetést vonják le, hogy a Jobbik egykori alelnöke valamilyen politikai coming back-re készül.

A Transindex még eléggé rejtőzködő cikke után a 24.hu közölt átfogó 2-részes cikket (üzenetet, PR-szöveget, reklámot) az identitásváltáson átment politikusról. Az egykori harcos-, párt- és üzlettársaknak szóló, félre nem érthető “üzenetek” között olyan klasszikus témák is megjelennek, mint pl. a rovástáblák kérdése.

A cikkíró a táblamozgalmat, vagy a rovásműveltség pártfogását tévesen Szegedi nevéhez köti, aki nem tiltakozik ez ellen, sőt a cikkben felsorolt témák között ritka kivételként még csak meg sem tagadja a rovást. Kazár összeesküvők figyeljenek 🙂

(Rovás Info)

Büszke magyar zsidó vagyok (24.hu)

Jobbikot csinálni bűn? És rovásos helységnévtáblákat? Ki a párt agya? És akkor Vona micsoda? Mire kapott egymilliót Novák Előd? Mitől lett sztár Szegedi Jeruzsálemben? Nagyinterjú. Második, befejező rész. Az első etapot itt találni, s elhangzik benne a következő kérdés: Jártál te gázkamrában?

24.hu / Neményi Márton

Miért nem adta vissza azt az EP-mandátumot?

Oberlander Baruch rabbi azt mondta, amikor felvetettem a mandátumom visszaadásának a lehetőségét: ne tegyem, mert akkor egy másik jobbikos ül a helyemre. Tökéletesen igaza volt.

Demokratikus szavazáson a Jobbik szerezte azt a mandátumot önnek.

Ennél sokkal lényegesebbnek tartottam, hogy az EP-ben is jóvátegyem, amit addig ott hibáztam. Természetesen egzisztenciálisan is fontos volt számomra a mandátum megtartása.

Mit gondol a rovásos helységnévtáblákról? Van belőlük félezer szerte a Kárpát-medencében, köszönhetően annak, hogy ön 2010-ben mozgalmat indított felállításukra.

Nincs bennem rossz érzés a rovásírással kapcsolatban, sőt fontos kulturális hagyatéknak tartom mai napig. Nem bánnám, ha többen megismernék a rovásírást, azonban erre a helységnévtáblák alkalmatlanok.

Ön a Jobbik egyik megalkotója. Immár vallásos zsidóként bűnnek tartja ezt?

Az én perspektívámból nem az a valódi kérdés, hogy bűnös vagyok-e, hanem az, helyre tudom-e tenni, amit elrontottam. Nincs felesleges élettörténet. Nem véletlenül léptem be a Jobbikba fiatal felnőttként, és nem véletlenül derült ki rólam, hogy zsidó vagyok. E történet nélkül nem az lennék, aki ma vagyok, és sokkal kevesebb tapasztalati tudást adhatnék át az embereknek.

Ez jó. Senkinek semmi felelőssége semmiben. Rasszistának lenni bűn volt?

Nem azt mondtam, hogy nincs felelősségem. A feladatom jelen élethelyzetemben nem az önostorozás, hanem az, hogy rendezzem az emberekkel és az Istennel való elrontott viszonyomat.

A Szegedi-sztori világhírű lett, forgatott önnel mások mellett a BBC és az izraeli tévé. Sőt tart előadásokat külföldieknek.

Sokat. Tréfásan fogalmazva turisztikai desztináció lettem Magyarországon. Főleg mióta Izraelben lement rólam egy dokumentumfilm, ami ott az utóbbi tizenöt év egyik legnézettebb műsora lett. Izraelben nagyon sokan felismernek az utcán, biztatnak, gratulálnak.

A BBC-n is dobogós volt nézettségben egy önről készült anyag – többet hozott az a hazának, mint egy sokmilliárdos országimázskampány.

Remélem, ezt nem cinikusan jegyezte meg, mert tényleg szeretnék Magyarországnak használni, minden adandó lehetőségemmel. A BBC-n megjelent cikk nézettsége tényleg döbbenetes: Nick Thorp, a cikk szerzője üzente meg, hogy egyetlen nap alatt több mint egymillióan kattintottak rá!

(24.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share