Rovásdesign elemzése a szabványról

Hogyan használjuk az elcseszett rovás-szabványt? Gyakorlati kérdésekkel szembesült a Rovásdesign szerzője is.

Szabvány van, de minek?

Az élet felülírta az elképzelt jövőt: az Unicode 8.0-ba ugyan végre bekerült a rovás jelkészletünk (egy része), de máris szembesülhet az alapvető problémával mindenki, aki komolyan és valóban használni is akarja a rovást a számítógépén: hiányoznak alapvető betűk (amelyek gátolják a latin és rovás írásrendszer közti átjárást) és írásjelek (elképesztő trehányság). Ezzel szemben találunk értelmetlen betűvariáció katyvaszt is, amiben kétféle ö/ő és ü/ű rovásbetű is helyet kapott. Ez által persze nyilvánvaló, hogy bármilyen és bármennyi karaktert (tehát minden történeti és jelenkori betűt) elbírt volna az Unicode, de nem ez volt a cél. Az eredmény az, hogy egy hungarofób és dilettáns amerikai szabványlobbista kénye-kedve szabta meg elvileg mit lehetne a számítógépen használni és mit nem.

Azonban a rovás használhatatlanná tételére irányuló kísérlet szerencsére nem sokáig élt, hiszen az élet, a valódi rováshasználat és a technika meghozza a maga megoldásait, függetlenül attól, hogy miként képzelték el a rovás tönkretételét az Unicode csinovnyikjai.

(Rovás Infó)

Rovás Unicode – “Old Hungarian”

Júniusban, hosszas várakozás után elfogadásra került a rovásírás az Unicode szabványban – az Unicode 8.0 alatt, a 10C80-10CFF blokkban kaptak helyet a rovás karakterek (http://www.unicode.org/charts/PDF/U10C80.pdf).
Mivel ez a hivatalos szabvány, érdemes kicsit rápillantani.
  • Ez akárhogy is nézzük, 8 darab 16-os blokk, azaz 128, írd és mondd százhuszonnyolc pozíció. Azért ez nem kevés.
  • Láthatóak benne kis- és nagybetűk. Ez rendesen véleményfüggő, hogy kell-e, sok minden van, amihez elengedhetetlen (próbáljunk csak meg rovásírással Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk c. klasszikusát átültetni, és máris kiáltani fogunk a kétféle betűméretért. Mindazonáltal ezzel a karakterek számát kb. megfeleztük. De örüljünk, a kis- és nagybetűk modern szemlélet, tök jó!
  • Ha modern a szemlélet, a modern karakterek (dz, dzs, q, x, y, 500) is benne vannak! Ja nem, bocs, ezek úgy ahogy van, kimaradtak a szabványból, ahogy nincs semmilyen írásjel (ne felejtsük el, a pont, kötőjel és a felkiáltójel se használható, mert fordított az irány, nem ám a kérdőjel, vessző, idézőjel stb. És ez rettenetesen bosszantó, a 128 pozícióban ezeknek ott lenne a helye, enélkül egy épkézláb szöveget nem lehet írni.
  • Ott vannak olyan karakterek, amiket cserébe nem túl gyakran használ az ember (vagy legalábbis a Rovás Design, bocs, ha általánosítunk:)): AMB, ENC, AND, Ë, UNK, EMP, rövid R, ENT, ECH, US. Nem sajnáljuk, minél több karakter van benne, annál teljesebb a készlet, a bogárjeleknek is megvan a maga helye, ahogy a kis- és nagybetűnek is, és ahogy a 3. pontban leírtaknak is ott lenne.
  • Az ö-ő, de főleg az ü-ű témában nincs egységes betűhasználat, nos, a szabvány után se lesz, az Unicode-ban van “Nikolsburg Ö”, “Rudimenta Ö”, “Nikolsburg Ü”, “Rudimenta Ü”, és a két Ü esetén megjegyzésben, hogy vagy Ü-Ű, vagy ha akarod, Ű-Ü a karakterek értéke. Pompás.
  • 13+7 pozíció nincs definiálva.
  • “Old Hungarian”. Winnetou öreg magyar barátja.

Na most akkor örülünk? Naná, mostantól az alábbi feliratnak meg kell majd jelennie. Idővel.

����������

Na az már más kérdés, ebben egyelőre bizonytalanság van, hogy működni fog-e a jobbról balra rendezés, vagy az kimarad a Szaknévsorból. A Rovás Design mindenesetre a saját betűtípusait át fogja ültetni Unicode-ra (a kisbetűkre mérget nem veszünk:)), még ha elsőre limitált lesz az értelme és haszna, és az is tuti, hogy az x, y, q stb. karakterekre is lesz megoldás. Nem szabványos, de kit érdekel.

RD Namaka unicode

 És még az is lehet, hogy a betűkészletekbe beletervezzük a bogárjeleket is.
(Rovás design – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share