Rovás és kép – kiállítás

“Rovás és kép” címmel nyílt meg Mohácsi Sándor Antal festőművész kiállítása a Vén Emil Galériában. Újítások a rovásban. Kisfilm!

Rovásművészet

Méltatlanul mellőzött rovásműveltségünk egyik érdekes kincsestára a XX. és XXI. századi rovásművészet. Sokan nem is tudnak róla, hogy már több, mint száz éve nemzeti írásunk képzőművészeti iskolák és műhelyek sokaságát ihlette meg. Az alkotások újrafelfedezése és katalogizálása fontos kutatási terület, melyet a művészettörténészek még csak most fedeznek fel. A feladat időszerűségét jelzi, hogy Mohácsi Sándor Antal művésznek még katalógusa sincs a rovásos festményeiből és telerótt pálcáiból.

MSA_kiallitas

“Rovás-képek” kiállítás Mohácsi Sándor Antal rovásos képeiből (Budafok, 2014)

Bátran él az összevonásokkal – de nem teszi olvashatatlanná, ismeri és használja a rovásszámokat és az ismertebb bogárjeleket is. Rovás ábécét újító megoldása a sajátságos központozásos rendszere:


MSA_kozpontozas 

Részlet a Mohácsi Sándor Antal rovás ábécé és magyarázó füzetéből,
melyet a látogatóknak tettek ki (2014) 

Művészi palettája nemcsak a festésben merül ki, hiszen a kiállított rovásbotok a rovás-készségét is dicsérik. A vésett rovásbetük festettek és színezettek, például a költő neve alatt néhol színes a felület. A Weöres Sándor nevének lerovásához pedig kreatívan rótta össze a két V-jelet (VV), ragaszkodva a költő nevének eredeti, latinbetűs írásmódjának rovásos megjelenítéséhez. (Az alkotás is jelzi, hogy nem csak létjogosultsága, de gyakorlati haszna is van a VV és W megkülönböztethetőségét biztosító korszerű, egységes rovás ABC-nek)

MSA_weores3

“Weöres Sándor 2003 M Sándor” (Mohácsi Sándor Lajos rováspálcája)

(Rovás Info)

Rovás és kép

A kiállítás szeptember 18-tól október 5-ig volt megtekinthető a budafoki Vén Emil gallériában. A “ROVÁS ÉS KÉP” Mohácsi Sándor Antal festőművész kiállítását Dr. Feledy Balázs művészettörténész, művészeti író nyitotta meg.

Mohácsi Sándor Antal festőművésszel készített interjú (2014.10.01, Promontor TV)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share