Rovás szignó – Sonja Kobrehel

alt

Sonja Kobrehel kortárs művésznő Kanadában is használja a rovást festményein, szignóként is. Erős magyar gyökerek.

Sonja Kobrehel – Délvidéktől Kanadáig

A Rovás Infó külön rovatot szentel a rovás és a művészetek kapcsolatának, ahol nem csak a XX. század gazdag rovásművészeti termését mutatja be, hanem figyelmet fordít a kortárs alkotókra is.

alt– Hol ismerkedett meg a rovással, mióta használja?

Valami különös munkásságról nem írhatok a rovásírással kapcsolatban, hanem inkább arról, hogy a rovásírás bizonyos módon végigkísért mindeddig. Állítólag a dédapám még ismerte és használta is a rovásírást, nálunk pedig mindig akadt valami könyvecske, iromány a rovásírásról, így nekem ez a dolgok természetes velejárója mint sok minden más érdeklődés.

– Képein itt-ott feltűnnek a rovásbetűk, van valami koncepciója a rovásbetűk alkalmazására?

Engem mindig érdekelt az írás mint jel, betű, vonal vagy csak vizuális elem. A festményeim legnagyobb részén ez látható is; hol a latinbetűs írást idéző vonal hol pedig a rovás. Nem szeretek írásban üzengetni a festményeim által. Kerülöm az összefüggő betűsorozatokat amennyire lehet, inkább a jel-vonal vizuális egyediségére törekszem.

– Hogy fogadják ezt azok a nézők, akik Kanadában találkoznak a rovásbetűs festményeivel? 

Az emberek egy része szereti böngészni a képeimet, gyakran észreveszik a Rovásírást is. Természetesen mivel Kanadában élek, igen kevesen ismerik, így a kíváncsiskodásból elindul a beszélgetés. Büszkén magyarázom azt amit tudok a Rovásírásról hiszen nem minden népnek van egyedi és régi írás-kultúrája.

– Használja-e saját aláírásának rovásos változatát – szignóként – a festményein? 

Az utóbbi időben leginkább rovással “írom alá” a képeimet, valójában ez nem aláírás a hagyományos értelemben, hanem ismét a kép eleme. Itt mellékelek néhány képet ami esetleg érdekes lehet, valamint a honlapom ahol szinten találhatók Rovásírásos festmények.

alt

Összeolvasható rovásfelirat: ….Ősi magyar rovásunkat… (Sonja Kobrehel)

alt

SZONYA (Szonja) rovásfelirat (Sonja Kobrehel)

alt

SZONYA (Szonja) rovásfelirat (Sonja Kobrehel)

 (Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share