Rovás gyakorlás a Városligetben

A Szürkemarha Vigadalomban is lehetőség lesz a rovás megismerésére és gyakorlására – mindenki leróhatja a nevét!

Szürkemarha Vigadalom

A hétvégi rendezvény ingyenesen látogatható, helyszíne a Városliget. A Rovás Sátor a Kós Károly út mellett található meg a jurta mellett. Az Együtt a Kárpát-medencei Gyermekekért Kulturális és Hagyományőrző Egyesület szervezésében a sátorban rovásgyakorlás, népi játékok és társasjátékozás, citerázás, üvegszobor készítés lesz.

szurkemarha_rovasA Rovás Alapítvány részéről Rumi Tamás a Kárpát-medencei rovásról valamint a korszerű rováshasználatról tart előadást szombaton, míg Záhonyi András a tatárlakai korong összefüggéseit mutatja be a jurtában. Az előadások 15.00-kor kezdődnek. A Rovás Sátornál szintén előadást tart szombati napon Sólyom Ferenc, aki egyben a Bajuszmustra szervezője is. Így nála a gyerekek nemcsak róhatnak, de bajuszt is rajzolhatnak. Gyűjtjük a rovás aláírásokat, segítünk leróni a nevedet!

A gazdag programból mindenki találhat magának kedvére valót.

A Szürkemarha Vigadalom programjaiból

Bemutatjuk a Magyar Szürkemarha különleges világát

  • Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének minden nap előadásokat tart a különleges és nem igazán ismert Magyar szürkemarháról.

II. Budapesti Bajuszmustra

  • A Magyar Bajusz Társasággal összefogva idén megtartjuk a II Budapesti Bajuszmustrát. A kezdeményezés hátterében a fajta és a bajusz nem ismert kapcsolatának bemutatása áll. A Magyar szürkemarhát el sem tudnánk képzelni jellegzetes szarvai nélkül és ez régebben sem volt másként. Olyannyira, hogy az 1900-as évek elején egy méltán híres polihisztor Herman Ottó az ember tradicionális viseletét a bajuszt a Magyar szürkemarha szarvállásai szerint nevezte el. Költők és írók, neves politikusok mind-mind bajusszal jártak, és ha éppen az arcszőrről, mint nemes viseletről volt szó, hirtelen mindenki a szürkemarháról beszélt. E hagyomány előtt tisztelgünk a IV. Szürkemarha Vigadalom szombati programjával a II. Budapesti Bajuszmustrával, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt és bajuszt viselő embert.

A Magyar puszta királyai: A szürkemarhák

  • Bemutatjuk a Hortobágy legszebb Szürkemarháit. A Vigadalom elmaradhatatlan kelléke az élőállat bemutató. Azt, hogy miért különleges a fajta nem nehéz elmondani! A külterjes tartás egyszerűnek tűnő, de valójában nagyon összetett feladat. A szürkemarha a természettel és a tenyésztőjével is szoros kapcsolatban él. A szakmai tudáson túl, a törődés, az odafigyelés, és a jószág szeretete a legfontosabb. A szürkemarhát az év háromnegyedében főleg természetvédelmi területeken legeltetik, ezért nem csak füvet, hanem rengeteg olyan gyógy- és fűszernövényt is elfogyaszt, amelyek egészségesek és amelyeket a konyhánkban is rendszeresen használunk. A mező különleges íze, illata mind-mind a húsban, zsírokban raktározódik el, majd sütés-főzéskor ezek a különleges zamatok mind felszabadulnak. Ennek köszönheti a Magyar szürkemarha húsa a különleges vegetális ízét. Számtalan értéke mellett szerintünk a legfontosabb, hogy ez a hús teljesen organikus.

További programjaink:

Kézműves népi játékok, gulyások, 2 színpad, kirakodóvásár, szürkemarha termékek piaca, kézműves élelmiszerek vására, borok pálinkák és házi sör, pásztorkutyás bemutató, gulyásmesterség és népzenei koncertek! Természetesen Szürkemarha pörkölt és frissensültek, szürke-burger / gyros és egyéb különleges termékek!

(szürkemarhavigadalom – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share