Rovás a személyin – Straub

Straub Tamás friss nyugdíjas személyi igazolványában is rovás, sőt összerovás az aláírás. Egyre többen követik a példát, de a “hivatal” KEK-eckedik.

Egyre több a rovás aláírás a személyi okmányokban

Mióta a Rovás Alapítvány és a Rovás Infó fehívást intézett a rovásaláírás hivatalos használata érdekében, szinte naponta érkezik hír arról, hogy ki és hogyan csatlakozott a mozgalomhoz. Még több az érdeklődő, akik ezek után szeretnék így aláírni okmányaikat. Számukra készül cikksorozatunk, melyben a már sikerrel járt rovótársakat kérdezzük tapasztalataikról. Az ügyintézés tudnivalóit pedig ITT foglaltuk össze.

Egyedi kézjegy – összerovással

Riportsorozatunk következő szereplője külön figyelmet érdemel a magabiztos fellépése miatt, mellyel az okmányiroda törvénysértő magatartása és hivatali kötelességeinek elmulasztása ellen sikerrel fellépett. Straub Tamás Budakalászon él és a napokban vonult nyugdíjba, korábban közgazdászként és adótanácsadóként tevékenykedett. Saját megfogalmazésa szerint széles érdeklődésű, aktív nyugdíjaskor elé néző rovóval beszélgetünk:

“Számtalan dolog érdekel, a komolyzenétől népünk történelméig, a rovásírástól a Rubik-kockáig, a hódeszkázástól a motorozásig, hosszú lenne a lista. A legismertebb linkgyűjteményes cégnek segítek önkéntes alapon, mintegy tucatnyi témában több, mint száz webaloldal szerkesztésében, a négy saját webportálom gondozása mellett. Úgyhogy nyugdíjas éveim sem fognak unatkozással telni.”

 straub tamás

 Straub Tamás összerovásos aláírása a személyi igazolványán

Mióta és hogyan foglalkozol a rovásműveltséggel?

Egy régebbi erdélyi utamon találkoztam először rovásfelirattal, népünk ősi írása azóta érdekel. Hobbi szinten művelem is (az egyik honlapomon rovásírással is üdvözlöm a látogatót) és olvasgatok rótt szövegeket. A saját portálaimon bővíteni fogom a rovásírásos tartalmakat, amint lesz Unicode szabvány és egyszerűbbé válik a rovásos tartalmak kezelése. Újabban pedig fába is vésem a jeleket. A napokban készültem el a bejáratunk fölé tervezett rovástábla (Isten hozott!) kifaragásával, amit fiam amerikai munkavállalásból történő  hazaérkezése motivált. A Palóc Társasággal többször jártam külhoni testvéreinknél, ahol sok eredeti rovásemléket tekintettünk meg. Hazafelé a buszon egy tesztben mindig be kellett számolni a látottakról, amit én rendszeresen rovásírással oldottam meg, kivívva ezzel némi elismerést és nem utolsósorban egy kis különdíjat.

alt

Tamás az összerovást a fafaragásban is kedveli – Így várta haza fiát Amerikából

Hogy jött az ötlet, hogy személyik okmányt hivatalosan alárójjál?

Már egy ideje foglalkoztatott a gondolat, hogy a napi életben is jobban használjam a rovásírást. A döntő lökést ahhoz, hogy hivatalos irataimon is használjam a rovást a neten látott alárótt személyi igazolvány adta. Pont lejáróban voltak az irataim (személyi és jogosítvány), ezért számomra nyilvánvalóvá vált, hogy addigi aláírásomat, amit közel fél évszázadig használtam megváltoztatom.

Mi volt az okmányiroda reakciója, hogyan zajlott a hivatalos ügymenet?

Mindaddig nem volt gond az ügymenetben mígnem az űrlapon elkezdtem jobbról aláróni a nevemet. Az ügyintéző rám szólt: Ne nyomtatott betűvel tessék! Mondom: Ezek rovásjelek, nekem ez az aláírásom. Kis vitába keveredtünk. Próbáltam győzködni, hogy az aláírásnak nem lehetnek formai követelményei, csupán az adott személyhez kapcsolódónak és egyedinek kell lennie. 

Szó szót követett. Kérdezte, aláírom-e “rendesen”, különben így nem tudják kiadni az igazolványt? Nem – válaszoltam – és ez esetben az eljárás megtagadásáról kérek egy írást. Erre telefont  ragadott az ügyintéző és instrukciókat próbált szerezni. A harmadik beszélgetés után végre megkaphattam az alárótt személyit és jogosítványt. Mint ezután kiderült ebben a városi okmányirodában először adtak ki ilyen alárovásos igazolványt.

Milyen véleményeket hallottál eddig az akciódról?

Több ismerősömnek tetszett a dolog újszerűsége, bár akadtak szkeptikus hangok is: Mire jó ez a magyarkodás? Mi lesz, ha majd sokszor kell valamit aláírnom? Ez utóbbira még aznap sor is került, mert a bankban volt dolgom. A megváltozott aláírásom miatt vagy tucatnyi papírt kellett alárónom. Csak picit volt lassabb, mint az évtizedek alatt begyakorolt aláírással. A banki ügyintéző szerencsére ismerte a rovásírást, ezért kifejezettem empatikusan állt a dologhoz.

Mit tanácsolsz azoknak, akiknek megtetszett az ötleted?

Vágjanak nyugodtan bele, használjuk a hétköznapokban is ősi írásunkat! Nekünk ez nemzeti kincsünk, legyünk büszkék rá. Belegondolok, ha más nemzetnek lenne ilyen adottsága, állami szinten teljes mellszélességgel állnának az ügy mellé és már talán a latin betűket is régen lecserélték volna.

Hogyan látod a rováshasználat jövőjét?

Alapvetően bizakodó vagyok. A Nemzeti Alaptantervbe már bekerült (sajnos egyáltalán nem került be: szerk), most már csak rajtunk, felhasználókon múlik, hogyan tudjuk még élőbbé tenni a rovásírást. Ennek nagy lendületet adhat az, hogyha végre a székely-magyar rovásjelek bekerülnek az Unicode szabványba. Figyelve az elmúlt évek történéseit szomorúan látom, hogy egyes kompetens rovásíró csoportok és személyiségek közötti vélt vagy valós ellentétek hátráltatják a rovásjelek szabványosítását és alkalmazásának elterjedését.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share