Hihetetlen rovás

alt

A Hihetetlen Magazin is foglalkozik a rovással, hihetetlen, hogy mennyire nem figyelnek a részletekre… Vagy szándékosan, Bácsfi (Erőss) Dianával?

 

Rovás, ami majdnem összejött

Nagyöröm kishazánkban, hogy egyre többen foglalkoznak a magyarság múltjával (jelenével és jövőjével); és a lassan elválaszthatatlanná váló rovásírással. De nem mindegy, hogyan használják, s miképpen teszik.

Magyarország talán egyik legnagyobb példányszámban megjelenő tudományos szórakoztató havilapja, a Hihetetlen Magazin (mely szintén foglalkozik a magyarsággal, és a rovásírással) nemrégiben egy új médiával gazdagodott a Hatos csatornán, hetente jelentkező Hihetetlen műsorral. A műsor hétről hétre különböző érdekfeszítő témákkal jelentkezik, aminek a technikai színvonala sajnos még fejlesztésre szorul.

Hihetetlen – Magyarság 20000 éves történelme – csak Erős idegzetűeknek!

A november 15-ei adás a MAGYARSÁG 20.000 ÉVES TÖRTÉNELME címet kapta, melynek meghívott vendége Erős(s) Diána (eredeti nevén a közelmúltból ismerté vált Bácsfi Diána) volt. Az adásokat bejátszások, kis videók színesítik. Ezen adás 11. percében (az első bejátszásban) tűnik fel a tatárlakai korong, melyet e mondattal felvezetve:

?Ősi rovásírásunk, és utóda a sumer ékírás segítségével a magyar tudósoknak sikerült elolvasniuk az amulett szövegét magyarul? közlik ennek; a Badiny Jós Ferenc megfejtését is:

?Oltalmazunk (Badiny Oltalmazónk-nak fordítja)! Minden titok dicső Nagyasszonya! Vigyázó két szemed óvjon Nap atyánk fényében? /a korongnak több megfejtése is napvilágot látott, de mind a mai napig vitatott értelmezése.

alt

Teszik ezt úgy, hogy a videó alatt futó rovásírás balról-jobbra haladva, jobbról-balra levő betűkészlettel van ellátva, és az is hibásan! A készítők a már jól ismert hibába ütköztek, az internetről letöltött ROVÁS FONT-ok valamelyikét használva próbálták meg átírni a szöveget, a rovás abc ismerete nélkül. Szeretném itt is felhívni a figyelmet, hogy ezeknél a betűtípusoknál a NAGYBETŰK használata egészen más jeleket fog eredményezni, mint a kívánt cél. A hibák:

  • Óltalmazhnk (o helyett ó, u helyett h)
  • 1000inden (m helyett rovás 1000)
  • titokdicso (cs helyett c+s külön, ő helyett o)
  • nagszasszonsza (gy helyett g+sz; ssz helyett s+s+z; ny helyett n+sz)
  • 50igszbedzoh (v helyett 50; gy helyett g+sz; á helyett bed összerovás /Nyíri Attila olvasatában/; ó helyett oh)
  • k(e)ntt (szóvégi mély k; é helyett ent/ten )
  • szzemed (sz helyett sz+z )
  • ohvjon (ó helyett oh)
  • nyapatszbednk (n helyett ny; ty helyett t,sz; á helyett bed)
  • f(e)ntnsz(e)ntben (é helyett ent/ten, ny helyett n+sz)

A Hihetetlen Magazint megkeresve; azok elhatárolódnak a hibáktól, mondván ?ezeket a hibákat mi is észleltük és folyamatosan jelezzük azokat a műsor készítői felé. Sajnálatos módon a Hihetetlen műsort nem a lap stábja készíti, hanem egy tőlünk teljesen független csapat, akikre semmiféle ráhatásunk nincs. Szűcs Róbert meghívott, állandó vendégként vesz részt ebben a produkcióban, a technikai jellegű munkálatok minőségéért így nem tudunk felelősséget vállalni. Mindazonáltal mi is reméljük, hogy a közeljövőben sikerül megoldásokat találni mindezekre a problémákra. Üdvözlettel Hihetetlen magazin

Eddig rendben is volna, de a bejátszást nem a Hatos csatorna készítette, hanem a kiírás szerint az a Jövővilág Alapítvány Archívumának a része, ami a magazin kiadásáért is felelős.

 

(Rovás Infó – olvasónktól)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share