Újabb könyv tatárlakáról

alt

Tavaly ünnepelték a híres tatárlakai lelet megtalálásának 50. évfordulóját. Újabb ásatások és könyv.

 

Román régészet a tatárlakai korong nyomában

A románok komolyan veszik a múlt kutatását. Az ötvenéves évfordulóra angol nyelvű, négyszáz oldalas könyvet is kiadtak, amelyet le lehet tölteni innen. A könyv negyvenoldalas irodalomjegyzékében sok magyar szerzőre is hivatkoznak, köztük Torma Zsófiára is. Alapos, gazdagon illusztrált mű.

alt

Sok ábra, összehasonlító elemzések – az életfa jele az egyik táblán (kép: Tartaria and the sacred tablets, 2011)

Tartaria és a szent táblák (Tartaria and the sacred tablets) könyvismertetője

1961 szeptemberében találta meg Nicolae Vlassa  a híres-nevezetes feliratos táblákat Tatárlaka régészeti lelőhelyén Felfedezésük óta az erdélyi leletek vitát indítottak el, vajon délkelet Európának volt-e ősi írása a Neolitikum idején? Sajnos a legtöbb tanulmány a feliratokat a táblákkal eltemetett mágus-vallást követő tatárlakai ősasszony rituális sírjának tartalmától elkülönülten kezeli. Az összetett sírból előkerült hamvak és leletek (eszközök,  díszek, azonosítók), táblák egy szent egységet fejeztek ki, hogy megszenteljék a korai Vinca közösség tisztelt ősét.

TARTARIA AND THE SACRED TABLETS (2011) (Tatárlaka és a szent táblák, 2011) című angol nyelvű könyvet Gheorghe Lazarovici, Cornelia-Magda Lazarovici valamint Marco Merlini jegyzi, a Nicolae Vlassa tatárlakai ásatásának 50. évfordulójának elismeréseképpen. A három mértékadó régész régészeti-szemiotikai vizsgálatokat végzett – összevetve más kapcsolt információkkal – bemutatja a tatárlakai jelrendszer vizsgálatát. A jel-elemzést pedig a régészeti adatok szűrésére alkalmazták.

Új, kiterjesztett feltárási munkálatok kezdődtek meg Tatárlakán a nagyszebeni Lucian Blaga egyetem (IPCTE) szervezésében és Sabin Adrian Luca vezetésével.
A könyv ingyenesen letölthető az EURO INNOVANET (Róma, Olaszország) és a Institute of Archaeomythology (Sebastopol, CA, USA) támogatásának köszönhetően.

(Prehistory.it – eredeti cikk angolul)

 

Kapcsolódó cikkek

Share