Vadászat rovás cenzúrára

alt

Erősödik a felháborodás a Google Street View rovástábla-elhomályosítása miatt. Hivatalos magyarázat még mindig nincs, de lehet jelenteni a hibákat. Kezdődjék a vadászat!

 

Tisztítsuk meg a rovástáblákat!

A Kárpát-medencei egységes székely-magyar rovásos helynévtáblákat állító önszerveződő mozgalom 3 éve indult és immár több, mint 700 tábla hirdeti az ötlet sikerét és a magyar műveltség iránt elkötelezett közösségek nemzeti összefogását. Ez idő alatt sajnos a közéletben, médiában is érte támadás a táblákat és a táblaállítókat, sőt előfordult táblaellenes fizikai erőszak, rongálás is.

alt

Egy példa a sok közül: 442-es út, Szolnok – A táblaerdőben csak a rovás lett elhomályosítva (link)

A rovótársadalom ezért nem csak az építő tevékenységben, hanem a helyreállításban és az érdekvédelemben is feladatok előtt áll. Úgy a fizikai valóságban, mint a virtuális térben. Ez utóbbra példa a Google Utcakép (Street View) szolgáltatása, ahol feltűnően sok helyen takarják ki, homályosítják el a rovás helynévtáblákat. Ennek okára még hivatalos magyarázat nem érkezett, de a rovótársadalom és a magyar világközösség így is tehet az érdekében, hogy rovástábláink mihamarabb felszabaduljanak a Google Street View hátrányos megkülönböztetése alól.

A hibajelentés lépései a következők: alt

  1. Megnyitni a Google Maps magyar oldalát 
  2. Megkeresni az útszakaszt, ahol a rovástábla áll és utcakép nézetre váltani
    (kis sárga embert kell ráhúzni a rovástábla helyére) 
  3. Ellenőrizni, hogy a rovástábla minden képen hibátlanul látható-e?
  4. Ha kitakarást, elhomályosítás tapasztalható, akkor ránagyítani a képre. (Példa)
  5. A fénykép jobb alsó sarkában a “Report a problem” gombra kattintani.
  6. A hibajelentő képernyő menüjében mindkét alkalommal az “other” kategóriát kiválasztani
  7. A fényképen a hibajelző keretet a rovástáblára helyezni (Példa)
  8. A hibajelentő űrlap szövegmezőjébe a hiba leírását (angolul) megadni, majd az e-mail cím megadásával elküldeni a hibajelentő lapot. Példa az hibajelentő szövegre:

In this Street View image – among many others -, the city limit sign written in traditional Hungarian script, the Szekely-Hungarian Rovas is unnecessarily blurred out. Please unblur it and grade up your character recognition algorithm with the Szekely-Hungarian Rovas character set to avoid the recurrences of this problem.

Sikeres cenzúra-vadászatot kívánunk olvasóinknak és kérjük, hogy a fellelt kitakarások képeit minél több helyen hozzák nyilvánosságra (blog, Facebook, honlap, etc) a rovást kitakaró Street View kép linkjének közzétételével!

(Rovás Infó)

 

A cikk angol változata (osszuk meg minél több külföldi ismerőssel!):

 

Kapcsolódó cikkek:

Share