Google – újabb rovás áldozat

alt

Egyre meglepőbb esetek mutatják: a Google kifejezetten rovásfeliratokat homályosít el a Street View-ban – ezúttal egy buszmegállón látható fatábla nem tetszett a Nagytestvérnek.

 

Rovástábla a buszmegállóban

Érdekes történetet kaptunk olvasónktól Berzék egyik buszmegállójának rovásos feliratával kapcsolatban. Még 2011 elején, az egyik éjjel egy autó ütközött az akkor már felújított megállóba, ami ettől egy kissé “leamortizálódott”.

“A gépjárművezetű vállalta, hogy kifizeti a kárt és megkérte a helyi ácsot, hogy készítse el az új megállót. De azt mondta, hogy mivel fából készül az építmény, szeretne rá rovásírásos táblát is. Így az szintén felkerült. Azóta ott van, aki szereti a rovásírást vagy érti, az örül neki, a többi ember nem foglalkozik vele. Talán jobb is így, hogy a tábla politikamentesen pihenhet a megállón zargatlanul. De, hogy a Google-nek mi a baja vele?”

Gyanúsan sok a rovás kitakarása

altSzintén egy Rovás Infó olvasó jelezte még június végén, hogy az Utcakép (Street View) alkalmazásban nagyon sok rovástábla van kitakarva. Erről készült cikkünk – mely angolul is olvasható – azóta már a legnépszerűbb írás lett, közel 8000 megtekintéssel. Eleinte az utak mellett található Kárpát-medencei egységes székely-magyar rovás helynévtáblák cenzúrája tűnt fel, azonban most már fából készült rovástábla és egyéb rovásos felirat is áldozatul esett a Street View rovásirtó módszerének.

Mint ismeretes, a Street View-ban a rendszámtáblák és emberi arcok kitakarására “egyedülállóan fejlett algoritmust” dolgoztak ki a személyiségi jogok védelme érdekében. Már csak azt nem tudjuk, hogy Berzék buszmegállójának táblája a kettő közül melyikre hasonlít…

alt

Így néz ki a buszmegállóra felszerelt rovásfeliratos tábla 

alt

Berzék rovásfeliratos tábla a buszmegálló közepéről kiretusálva (Google Street View)

(Olvasónk levele alapján – Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share