Hír a Google rovás cenzúra

alt

Máig kérdés a rovástáblák kitakarása a Google Utcakép (Street View) szolgáltatásában. A népszerű Rovás Infó cikkre hivatkozik a még Magyar Narancs is.

 

Cenzúra vagy béna technika?

Korábbi cikkünkben írtuk, hogy különös cenzúrát találtunk a Google-nél: az Utcakép (Street View) szolgáltatásban a közúti rovástáblák jelentős részét egyszerűen kitakarják. De más is van a Google rovásán, ugyanis parkolópályára került Google alkalmazott is szerepet játszik a székely-magyar rovás technikai használatát megnehezítő, és politikailag vezérelt “rúnásítás”-ban (a székely-magyar rovás erőszakos betagozása a germán írások közé).

Máig nem derült ki, hogy valóban cenzúrázás zajlik nemzeti írásunk ellen, vagy annyira gyatra az autórendszámokat kitakaró technikai megoldás a világcégnél, hogy véletlenül (?) a rovástáblákat is rendszámnak nézi…??? Hivatalos magyarázat továbbra sincs.

alt

 Szolnok, 442-es út – Csak a rovást takarják ki a tarka táblaerdőben

Majdnem a legnépszerűbb hír a Rovás Info-n

Úgy tűnik, a kérdés széles érdeklődésnek örvend, hiszen a 3 hónappal ezelőtti megjelenés (2013.06.01) óta több, mint 7.000 megtekintés és 1200 “like” érkezett a cikkhez, mely a honlap – jelen pillanatban – második legolvasottabb híre lett a kezdetek óta.

Már a Mancs-on is

altA Magyar Narancs a Szüret c. rovatában gyűjti az általa kifigurázandónak tartott híreket, melyek közé az eredeti cikk első bekezdése is bekerült. Valószínűleg az eredeti szándék nem ez volt, de talán ez is hozzá járul a cikk népszerűségéhez:

“Nem kétséges, hogy a Google-nél ismerik a székely-magyar rovást, különben nem tudnák szisztematikusan kitakarni a rovásos helynévtáblák jelentős részét a Street View (Utcakép) szolgáltatásukban. Egyelőre nem ismeretes a cenzúrának sem az oka, sem a magyarázata, így csak találgatások láttak napvilágot a jogi csűrcsavartól kezdve politikai befolyáson át a kulturális etnikai tisztogatás elméletéig.”

(Magyar Narancs – eredeti cikk)

 

Cikkajánló:

 

Kapcsolódó cikkek:

Share