Google – Rovás cenzúra?

alt

Különös gyakorlat a Google-nél: az Utcakép (Street View) szolgáltatásban a közúti rovástáblák jelentős részét egyszerűen kitakarják. De más is van a Google rovásán. (Képek és linkek)

 

Technikai malőr vagy rovásirtás?

Nem kétséges, hogy a Google-nél ismerik a székely-magyar rovást, különben nem tudnák szisztemetikusan kitakarni a rovásos helynévtáblák jelentős részét a Street View (Utcakép) szolgáltatásukban. Egyelőre nem ismeretes a kitakarásnak sem az oka, sem a magyarázata, így csak találgatások láttak napvilágot a technológiai hibától és jogi csűrcsavartól kezdve, politikai befolyáson át a kulturális etnikai tisztogatás elméletéig. Annyi viszont bizonyos, hogy a Google Street-nél a rovásos helynévtáblák minden más látványelemnél gyakrabban esnek áldozatul az elhomályosításnak, annak ellenére, hogy a rendszámtáblák és emberi arcok kitakarására “egyedülállóan fejlett algoritumust” dolgoztak ki…

Furcsa mód a KRESZ-táblák némelyikét is elhomályosítja a Street View, de az egységes rovástábla nem KRESZ-tábla, hanem “egyéb” kategóriába tartozik, melyet a Közút a reklám- és tájékoztató táblákra használja összefoglalóan. Viszont az Utcakép szolgáltatásban azt látjuk, hogy az étteremreklámok, gumiszervíz feliratok nem okoznak problémát, szinte soha nem kerülnek kitakarásra. Csak a rovástáblák…

Az esettel kapcsolatosan várjuk a hivatalos magyarázatot a Google képviselőitől.

Rovástáblák kitakarva a Google Street View-ban

Bemutatjuk a Google Utcakép rovás-cenzúrájának néhány példáját, de olvasóinkat is felkérjük a hasonló esetek felderítésre és közzétételére (Facebook, blog, honlap).

alt

Hegyháthodász – ugyanazon az oszlopon a latin-betű és polgárőrség OK, a rovás nem… (link)

alt

Szolnok, 442-es út – Csak a rovást takarják ki a tarka táblaerdőben (link)

alt

Monorierdő, 4-es főút – Rovástábla kitakarva, latin-betűs nem (link)

alt

Kaposmérő – itt is csak a rovás nem tetszik a Google Street View-nak (link)

alt

Hantos – Néha a buszmegálló táblát is kitakarják, de itt csak a rovástábla nem szalonképes (link)

alt

Rákóczifalva 442-es út – rovástábla kitakarva (link)

alt

Harkány rovástábla – kitakarva – de a latinbetűs üdvözlőtábla nem gond (link)

alt

Kétpó rovástábla – egyelőre még nincs kitakarva… vajon meddig?

Még a rovás szót is cenzúrázzák!

Meg kell jegyezni, hogy nem ez az első eset, amikor Google belekeveredik egy hátrányos megkülönböztetési ügybe a rovásműveltséggel szemben. A székely-magyar rovás botrányos nemzetközi technikai (félre)szabványosítását vezető szervezet, az Unicode elnöke – Mark Davis – egyben a Google alkalmazottja is (életrajza itt olvasható.)

Mint ismeretes, a Google színeket képviselő Davis által vezetett Unicode a több éve zajló folyamatban rendszeresen lesöpörte Magyarország, a magyar tudományos élet, a felhasználói körök és a szabványosítási szakma javaslatait. Az alapvető szakmai hibák, és komoly eljárási szabálytalanságok ellenére nemzeti írásunkat, “kihalt magyar, magyar rúna” (Old Hungarian – Hungarian Runic) néven próbálják a szabványba erőltetni, hosszú időre megnehezítve a rovás digitális alkalmazását.

Még a “rovás” szó használatát sem tűrik, amely példa nélküli az írások nemzetközi szabványosításában, hiszen minden népnek, íráshasználói közösségnek alapvető joga a saját írásának névmeghatározása. De a cenzúra amúgy sem ritka az Unicode háza táján, hiszen a szervezethez üzletileg is kötődő Michael Everson, amerikai-ír szabványaktivista például mániákusan kitöröl minden “rovás” szót és kifejezést az angol Wikipédián is. Bizonyára nem véletlen, hogy a “Rúna-lobby” Magyarországon antiszemita stílusban botrányt keltő operett-nácikat és más felettébb kétes politikai elemeket toborzott a nemzeti szabványtestület munkájának megakadályozására és a szabványosítási szakemberek megfélemlítésére.

Mindezek ellenére a Google által is szponzorált Unicode továbbra is a szakmailag és etikailag elfogadhatatlan Everson-féle (rúna)javaslatot igyekszik a szabványba erőszakolni. Pedig már a magyar tudományos élet és a szabványosítási szakma java nyilatkozatban (magyarul és angolul) is felszólalt a szakmaiságot nélkülöző, a hiányos és helytelen jelkészlettel – de legfőképp – a korszerű rováshasználatot elllehetetlenítő és a felhasználók jelentős csoportjainak konszenzusa nélkül készült szabvány-diktátum ellen.

Tudjon meg többet nemzeti írásunk botrányos szabványosítási folyamatról itt: Rovás Infó – Szabványosítási rovat.

(Rovás Infó)

 

Cikkajánló:

 

Kapcsolódó cikkek:

Share