Európai álompolgár és a rovás

alt

Az ARC újabb pályázatán ismét felbukkant a rovás. Az EU sokszínűségéhez mi magyarok, többek közt a rovást adjuk!

 

A rovásos pályamű

Sárközi Zsolt pályaműve egy autósmatricát idéz meg, ahol az “EU” rovásfelirat díszeleg – az unió tagállamainak országait (de csak azokat) jelölve. Ez így teljesen elfogadható, hiszen az Európai Unió negyedik élő írásrendszere a rovás (a latin, görög és a cirill mellett). A pályázati kiírásban megfogalmazott “EU sokszínűségéhez” a magyarok a saját írásrendszerüket, a rovást adják. “Az európai álompolgár annyiban különbözik az állampolgártól, hogy tisztában van jogaival, és él is velük” – éljen tehát minden magyar a rovás használatával!

alt 

Európai álompolgár pályázatra érkezett mű a Millenáris Parkban kiállítva: EU rovással 
(tervezte: Sárközi Zsolt)

Az európai álompolgár kiállítás (arcmagazin.hu)

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az ARC kiállítása. 2013. szeptember 27-október 27., Millenáris park (az Európa Pont melletti tér). A kiállítás ingyenesen látogatható a park nyitva tartási óráiban.

2013. a polgárok európai éve. Ez alkalomból az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az ARC kreatív pályázatot hirdetett. A pályázatra érkezett s a kiírók által legjobbnak ítélt alkotások szeptember 27-től október 27-ig láthatók a budapesti Millenáris Parkban, az Európa Pont melletti téren. A kiírás arra kérte a pályázókat, hogy plakátformátumban fogalmazzák meg, mi tart össze bennünket, európaiakat, hogyan lehet még inkább erősíteni ezt az összetartozást, illetve hogy melyek azok az értékek, amelyek csak ránk, magyarokra jellemzőek, és amelyek hozzátesznek az EU sokszínűségéhez.

?Tudtad, hogy az Európai Unió polgáraként szabadon letelepedhetsz más uniós országban? Utazhatsz, tanulhatsz, munkát vállalhatsz. Tudtad, hogy az Unión belül nem érhet negatív megkülönböztetés, ha munkát szeretnél vállalni? És azzal tisztában vagy, hogy a 2014-es uniós választásokon neked is van szavazati jogod? Tudtad, hogy Te is fordulhatsz panasszal az európai ombudsmanhoz?

Európa nem a bürokraták és a diplomaták terepe! Európa az európai polgároké: bárki élhet javaslattal, beleszólhat Európa alakulásába.

Legyél álompolgár! Álmaid Európájának polgára! Szólj bele abba, ami rád tartozik! Üzenj plakáttal!? – invitált pályázatok készítésére a kiírás 2013. szeptember 2-i leadási határidővel.

A szervezők képviselőiből álló zsűri elsősorban azt értékelte, hogy a pályaművek érdemi választ adtak-e a kiírás témájára, illetve díjazta az újszerűséget, a szellemes, könnyed hangvételt és a vizuális kidolgozottságot.

Az európai álompolgár annyiban különbözik az állampolgártól, hogy tisztában van jogaival, és él is velük. A kiállítás tudatosítani szeretné az európai uniós tagsággal járó állampolgári jogokat, továbbá erősíteni szeretné az összetartozás érzését az unió többi tagországával. Arra is rávilágít, hogy az Európai Unió színskáláját Magyarország is tarkítja hagyományaival, egyedi kultúrájával, valamint, hogy hogyan erősíthetjük nemzetünk jelenlétét ebben a közösségben.

A legjobbnak ítélt három pályamunka – Csányi Szabolcs: ?Colosseum terasz? (1. helyezett), Székely Petra: ?Tesztkérdés? (2. helyezett) és Zalubel István:?Szent István Iránytűje? (3. helyezett) -, díjazásban részesült.

(arcmagazin.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share