Rovás-expressz – Kárpátalja

Kárpátalja élen jár a rovástáblák avatásában: Szalóka az rovástáblás települések családjának új tagja. Reméljük, hogy testvérvárosuk, Pellérd sem marad ki.

 

Kárpátaljai avatások

Egyre rangosabb eseménynek számít Kárpátalján a rovástábla avatása, magas szinten képviselik magukat a helyi elöljárók és testvértelepüléstől is érkezik küldöttség. Reméljük, hogy a rovás helynévtáblás kárpátaljai települések testvérvárosai, így Szalóka Baranya megyei testvére, Pellérd sem marad ki a rovástábla avatások sorából.

Rovásírásos helységnévtáblát avattak a Hazahívogató Falunapon ?Őrizzük Szalókát!?

Tizenhetedik alkalommal szerveztek Hazahívogató Falunapot augusztus 11?12-én Kárpátalján, az egykor Szabolcs vármegyéhez tartozó falu, Szalóka lakói, akik erre a rendezvényére rendszeresen meghívják a faluból elszármazottakat, illetve magyarországi testvértelepülésük küldöttségét. Ezúttal viszont a Tisza-parti településen a hagyományőrző és kulturális programok mellett felavatták a falu rovásírásos helységnévtábláját, melyet Kovács Béla a Jobbik Magyarországért Mozgalom Európai Parlamenti Képviselője ajándékozott a településnek.

Az időjárás kissé megzavarta a táblaavatási ünnepséget, de a nagyszámú közönség a zuhogó esőben is kitartott. A megjelenteket Nagy István helyi vállalkozó köszöntötte, majd dr. Gyüre Csaba, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke mondott köszöntő beszédet, hangsúlyozva: ?A magyarság több mint egy évezrede saját önálló írással rendelkezik. Nincs sok hasonló nép Európában és a nagyvilágban sem, akinek saját írása lenne?Tanítsák meg a gyermekeiknek ezt a rovásírást, hogy ebből ők is töltekezhessenek. Mert nekik kell felépíteniük azt a hazát, amelyben a nemzet csak egységes maradhat? Azért vagyunk ma itt, hogy itt is őrizzük a hagyományt. Őrizzük Szalókát, a magyarságtudatunkat és nemzetünket. Ez a küldetésünk nekünk magyaroknak. Ehhez kívánok mindenkinek erőt, kitartást, egészséget és szebb jövőt!

Szemere Judit újságíró, a Kárpátaljai Rovás Alapítvány képviselője is köszöntötte a szalókaiakat, abból az alkalomból, hogy csatlakoztak a rovástábla avatási mozgalomhoz. Megköszönte továbbá a tábla felállítását szervező és támogató Kovács Béla Európai Parlamenti képviselőnek és Nagy István helyi vállalkozónak a munkáját. Majd tolmácsolta a Rovás Alapítvány kuratóriumának Szalóka lakóihoz írt köszöntését.Biró Sándor, Szalóka polgármestere kijelentette: ?A székely határőrnép által megőrzött ősi írás minden magyar, így a mi közös örökségünk. Ezért büszkén állíthatjuk fel ezt a helységnévtáblát itt Szalóka határában is. Legyen ez a tábla egy kicsiny hirdetője nemzeti összefogásunknak és megmaradásunknak.

Majd dr. Gyüre Csaba és Biró Sándor polgármester leleplezték Szalóka rovástábláját. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével többek között Gubicza Gábor ungvári magyar konzul, Bátori József, az Ungi Reformáus Egyházmegye főgondnoka, Kovács Dezső, Kovács Béla E.P. Képviselő Beregszászi Fogadóirodájának vezetője és Orosz Kálmán, a KMKSZ Szalókai Alapszervezetének elnöke, valamint a Szalóka testvértelepülésének, a baranya megyei Pellérdnek polgármestere és küldöttsége.Végül a Gerber Anzselika által vezényelt Nagygejőci Férfikar és a Szalókai Református Énekkar közösen énekelte az ?Óh, forrongó gazdag árja? cimű éneket.

Badó Zsolt


Kapcsolódó cikkek:

Share