Rovástábla – Nagydobrony

alt

A kárpátaljai egységes rovástábla expressz Nagydobronyba ért, avatási beszámoló.

 

Nagydobrony ünnep- és hétköznapjait megszépítő új lehetőségeket, partnereket, barátokat és eredeti ötleteket keres

Vasárnap (2012.08.26) Nagydobronyban megrendezték a soros burgonyafesztivált, ám ezúttal kettős ünnepet ültek, mert a rendezők úgy döntöttek a krumplit ötvözik a fűszerpaprikával. Ez a rendezvény elnevezésében is megnyilvánult, mert ez volt az első Nagydobronyi Paprikáskrumpli Fesztivál és falunap. A helyiek állandóan valami újat próbálnak belevinni az ünnepeikbe. Ezúttal is sikerült kitalálni valami eredetit. Mint kalácsban a mazsolának, akként örülhettek a résztvevők a traktoristák versenyének. Vezetési tudásukon kívül, gyorsasági és egymás elleni erőpróbából is vizsgáztak a versenyzők. Nem véletlen, hogy ez a műsorszám vonzotta a legtöbb nézőt, akik között az még sokáig beszédtéma volt.

Az ünnepnap sajátos fénypontja volt az Ung-vidéki Hírek nyereményjátékán kisorsolt fődíj átadása. A színes televíziót a nyertes Szanyi Borbála kislánya, az UNE végzőse Betti (Király utca 11.) vette át.

Nagydobronyban aznap egy másik fontos esemény is történt. A község új falunévtáblát kapott. A magyar és az ukrán nyelvű mellett mostantól egy ősmagyar rovásírással írott is arról tájékoztat, hogy Nagydobronyban járunk. A fényvisszaverő festékkel készült táblát, melynek felirata így éjjel is jól látható, Kovács Béla ?jobbikos? Európa Parlamenti képviselő adományozta a falunak, aki szintén felszólalt az eseményen.

A falu ünnepén még egy jelentős mozzanatra is sor került: felavatták a Nagydobronyi Néprajzi Múzeumot, melyben jelenleg mintegy 700 kiállított tárgyat tekinthetnek meg az oda látogatók.

alt

 (Ung Vidéki hírek – eredeti cikk)

Rovástábla ajándékba

A néprajzi kiállításkor bemutatott vendégekhez ekkorra csatlakozott mások mellett még Kovács Béla, az Európai Parlament képviselője, Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, Nyírbogdány önkormányzatának küldöttsége Balogh Tibor polgármester vezetésével, Andrij Szerbajló, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke és Mackó István, az Ungvári Járási Tanács elnökének tanácsadója.

Köszöntötte a vendéglátókat Szakadáti László, Biatorbágy alpolgármestere, Rozinka Mihály, Ajak önkormányzatának képviselője, Kovács Béla, az Európai Parlament képviselője, aki rovásírásos falutáblákat ajándékozott a községnek, valamint Volodimir Himinec, továbbá Andrij Szerbajló, a Batykivscsina pártszövetség színeiben induló képviselőjelölt.

(Kárpátaljalap – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share