Kárpátalja – újabb táblaavatások

Kárpátalján nem csak rovástáblákat avatnak, de megindult az iskolákban a fakultatív rovásoktatás is.

 

Táblaavatás – Mezővári

Kárpátalja negyedik rovástáblás települése lesz mezővári, ahol Kovács Béla EP-képviselő irodája és a mezővári lakosok közös munkája révén táblaavatás lesz március 11-én, vasárnap.

Program és üdvözlőbeszédek:

  • 11:00 Református Istentisztelet
  • 12:30 Táblaavatás Mezővári határában:
  • KRISZ együttes énekel
  • Salamon Elemér Mezővári polgármesterének köszöntője
  • Zán Fábián Sándor református püspök köszöntője
  • Dr. Gyüre Csaba országgyűlési képviselő, az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság alelnök beszéde
  • Szondi Miklós rováskutató-beszéde
  • Váradi Viktória a Rovásalapítvány Kárpátaljai képviselője, felolvassa a Rovás Alapítvány levelét
  • Vári Fábián László,József Attila-díjas kárpátaljai magyar költő beszéde
  • Kovács Dezső, Kovács Béla Európa Parlamenti Képviselő Beregszászi Fogadóirodájának irodavezetője köszöntője
  • Zárasként a KRISZ együttes énekel, végezetül elénekeljük a Magyar és a Székely himnuszt

A táblaállítást támogatta és koordinálta Szabó Lajos mezővári vállalkozó. Mivel a helyi lakosok között nagy népszerűségnek örvendenek az egységes, új köszöntőtáblákhoz illeszthető rovástáblák, további települések is tervezik a mozgalomhoz való csatlakozást

Nemzeti írás, nemzeti jelkép

A magyarországi táblaállítás indulása után nem sokkal, Kárpátalján egy éve kezdődött a Kárpát-medencei egységes rovásos helynévtáblák kihelyezése. Először Beregszász 4 bejáratánál helyezték ki a táblákat, majd a nyár és ősz folyamán következtek Mezőgecse és Bene település rovástáblái.

A határokkal szétszakított nemzet újraegyesítése először a fejekben kezdődik, majd a szándék kimondásra kerül. Használjuk közös szimbólumainkat, s ahogy egyre többet teszünk érte, egyszer csak megvalósul. A székely-magyar rovás ismerete és használata ezt a folyamatot segíti.

A legszínvonalasabb táblák

Bár Magyarországon van a legtöbb egységes rovásos helynévtábla, a helyi szabályozások csak tájékoztató táblaként engedik használni nemzeti írásunk. Ezért a KRESZ-tábláktól eltérően nem megengedett a fényvisszaverő fóliás kivitel, így éjszaka kevésbé láthatóak a rovásfeliratok.

Kárpátalján azonban a helyi önkormányzat hatásköre a tábla engedélyezése, ezért a jövőbe mutatóan itt már a KRESZ-táblákkal teljesen megegyező műszaki kivetelben, a legkorszerűbb fényvisszaverő táblák kerülnek kihelyezésre. Remélhetőleg előbb-utóbb Magyarországon is lehetőség lesz azonos táblák felállítására.

Éled a rováskultúra

Az első rovástáblák kihelyezésekor még nagyon kevesen ismerték Kárpátalján nemzeti írásunkat, s többen csak nemzeti szimbólumként tekintettek a rovásra. Az eltelt egy év azonban igazolta a várakozásokat, s több előadás, verseny megszervezése után elindult a fakultatív rovásoktatás az iskolákban. Sőt a székely-magyar rovás kezd megjelenni a helyi művészeti életben, egyre erősebb elemévé válik a magyar identitásnak.

 

Kapcsolódó hírek:

Share