Rúnajel – világmárkában

Mikor lesz olyan nemzetközi márkánk, amely rovásbetűkből van összeállítva? Rúnára példa a Bluetooth!

 

Rúna – a gaz náci betűtől a világmárkáig

Aki a rúnával foglalkozik, annak unos-untalan a nácizgatással is szembesülni kell. Szerencsére a székely magyar rovás esetében nem ennyire rossz a helyzet, bár több ballib tollforgató próbálkozott már vele. A rúna és a rovás is alkalmas cégembléma, márka tervezésére. Ennek elterjedését elősegítendő, reméljük, hogy hamarosan a rovásjelek is magkapják az őket illető helyet az UNICODE-nál, ahogy a rúnajelek is.

Rúnák látótávolságon belül

Hol találkozhatunk ma a rúnákkal? Mit gondolnak róluk szülőhazájukban? A már említett Jan Fries szerint ha a német utca emberét faggatjuk a rúnákról, “leggyakrabban a szégyennel és a bűntudattal kötik össze ezeket a szimbólumokat”, már ha egyáltalán eszükbe jut valami. Ez a huszadik század történelmének ismeretében teljesen érthető, de összefuthatunk-e ezekkel a jelekkel anélkül, hogy szélsőjobboldali képzettársításokkal kötnénk össze őket?

Szerencsére igen, sőt ha a kedves olvasó laptopról olvas minket, valószínűleg most is vannak rúnák a látómezejében! A Bluetooth vezeték nélküli adatátviteli szabvány jele a hagall (?) és a bjarkan (?) betűiből tevődik össze. Nem véletlenül, ugyanis ez Kékfogú Harald dán király monogramja, akiről a szabványt elnevezték, méghozzá azért, mert ő is számos egymással rivalizáló törzset egyesített.

A kapcsolat a rivalizáló törzsek közt létrejött (Forrás: Wikimedia commons)

Számos más helyen is lehet rúnákat lelni, és mivel a jelek egyszerűek, ha nem keressük őket céltudatosan, lehet, hogy fel sem ismerjük őket! A korábban részletesen ismertetett Unicode szabvány azt is lehetővé teszi, hogy rúnákkal írjunk kedvenc szövegszerkesztőnkben, vagy épp az interneten, úgyhogy ma már tulajdonképpen akárhol belefuthatunk ezekbe a betűkbe.

(Nyest.hu – eredeti cikk)


Share