Rovás a Világtalálkozón

A rovás helyet kapott a Magyar Világtalálkozó (2012 július 1-8) rendezvényein is, melyen 5 földrész magyarsága képviseltette magát.

 

Magyar Világtalálkozó

A Báthory-Brassai tudományos konferencián a Rovás Alapítvány “A székely-magyar rovás szerepe a szellemi és gazdasági újjászületésben” címmel tartott előadást. Másrészt bemutatta többek közt a legújabb könyvet, a Postai irányítószámok rovásos jegyzékét, amely Kiss András ötlete nyomán készült el.

A Világfalu ezúttal a budapesti Syma csarnokban épült fel. A Kárpát-medencei régióknál bemutatásra került az egységes Kárpát-medencei rovástábla (ezúttal Szalóka rovástáblája volt a kiállított minta). Az előadások sorában Mandics György mesélt a Róvott Múltunk 3. kötetéről. Kiemelten a rovás művészetre, sőt művészekre, írókra gyakorolt hatását mutatta be vetített képes előadásában. Megtudhattuk, hogy Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, Nyírő József is ismerte és használta is a rovást. Legújabb – korlátozott példányszámban kiadott –  könyvében pedig Somogyi Antal rovásírásos hagyatékának részletét dolgozta fel. Szerencsére megmaradt ez az emlék, nem úgy, mint sok más. Az Akadémián és a könyvtárakban egykor fellelhető rovással kapcsolatos emlékek eltüntetésének, elnémításának sőt hamisításának máig ható gyakorlatára mutatott rá.

(Rovás Info)


Kapcsolódó cikkek:

Share