Április 1 – Societas tiltakozik

A balodali ifjúsági mozgalom, a Societas nem érti, miért kell rovástáblákat állítani. Április elsejei bolondságok a baloldalról. (alon.hu)


Tiltakozunk a szombathelyi ideológiai háború ellen! 

A Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom szombathelyi szervezete az alábbi sajtóközleményt jutatta el szerkesztőségünknek: 2011. április 01. – 7:43 

Miközben a közgyűlésen fontolgatják, hogy városunkban is megjelenjen a rovásírásos településnév tábla, szobrokat döntenének le a Fidesz szombathelyi képviselői. Lendvai Ferenc és Lazáry Viktor fideszes képviselők közönséges bűnözőnek és terroristának titulálták a csütörtök délelőtti szombathelyi képviselőtestületi ülésen Ságvári Endrét. A stílus emlékeztet minket Wittner Mária – szintén fideszes országgyűlési képviselő – hétfői parlamenti kirohanására, ahol Horn Gyula miniszterelnök úr halálát kívánta. A jobboldal saját világképét és történelmi ferdítéseit akarja most a nemzetre erőltetni. Ez ellen a leghatározottabban tiltakozunk!

Ságvári Endre 1913-ban született Budapesten. Az államtudományok doktora cím megszerzését követően a fővárosi elöljáróság tisztviselője volt. Fiatal korától a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) tagja. A baloldali ifjúsági mozgalom egyik szervezője. 1937 szeptemberében részt vett a Tompa utcai nyilas ház elleni támadásban, amiért 8 havi fogházra ítélték. Főszervezője volt a Batthyány-örökmécsesnél 1941. október 6-án lezajlott szociáldemokrata megmozdulásnak és háború elleni tiltakozó akcióknak. Dolgozott a Népszavánál és a Béke és Szabadság című lapnál. Részt vett az ellenállási mozgalom szervezésében, amiért a rendszer üldözöttjévé vált. Halálos lövést kapott – amikor a csendőrség 1944. július 27-én megpróbálta letartóztatni Budapesten. Emlékét utcák, emléktáblák, iskolák és szobrok őrzik országszerte.

Kérjük a Fideszes városvezetést, hogy a Nemzeti Együttműködés jegyében bátran kérje ki Szombathely Megyei Jogú Város lakosságának véleményét a szoborral kapcsolatban! Bár, csendben tesszük hozzá: nem a szobor a szombathelyiek jelenlegi legnagyobb problémája?

Szombathely, 2011-03-31 Societas – Szombathelyi Szervezete

(alon.hu – eredeti cikk)

* * *

Rovásírás

Balassa Péter (Jobbik) a napirend előtt a legfontosabbnak azt tartotta felvetni, hogy Szombathely nevét jó lenne kiírni rovásírással a város határában. Hogy a javaslat hogyan illeszkedik a magyar szabályrendszerbe és a közgyűlés napirendjébe, az kicsit homályosra – Marton Zsolt szavaival: ad hocra – sikeredett. Puskás Tivadar (polgármester) annyit azért elmondott, reméli nemsokára lesz rovásírás a város szélén.”

(alon.hu – eredeti cikk)

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Share