Kommunisták és a rovás

Szakács Gábor után újabb közéleti ember határolódott el Jobbiktól és a rovásműveltség ápolásától. Thürmer Gyula a Kommunista.net-en fejtette ki ideológiáját.

 

Balszemmel 227. – Thürmer Gyula (MSzMP)

Egy hete Sándor Klára (SzDSz) még csak Zugló önkormányzatát ostorozta a rovásos üdvözlőtábla miatt, azonban pár napon belül a második elhatárolódás jelent meg a Jobbik Magyarország Mozgalom részvételét illetően a székely-magyar rovás ápolásában. Szakács Gábor a nemzeti írásnak a párt általi “kisajátítása”, valamint a táblaállítási missziót meghirdető Szegedi Csanád EP-képviselő ellen emelt szót. Most Thürmer Gyula a Magyar Szocialista Munkáspárt részéről a rovás és a kommunistaellenesség összekapcsolását és magát a rovásos helynév-tábla állítását ellenzi.

Rovásírás és kommunistaellenesség

A Jobbik radikalizmusával jutott a parlamentbe. Sokaknak tetszett, hogy őszintén beszélnek az emberek problémáiról. A parlament azonban nem tett jót nekik. A Fidesz szinte minden ötletüket átvette. Maradt a kommunista-ellenesség, és néhány földtől elrugaszkodott ötlet. Példának okáért elhatározták, hogy száz településen rovásírásos helységnév táblát avatnak. Ez már önmagában butaság, de a legszörnyűbb, hogy el is kezdték csinálni. Nem lenne a Jobbik az, ami, ha ezt a kulturális akciót nem öntené le nagy adag kommunistaellenességgel. Egyetértek azzal, hogy a rovásírás ?egyik legértéke­sebb kultúrkincsünk”, de azzal már nem, hogy a régi magyar írást újraélesszük a 21. században. Sokkal helyesebb lenne, ha minden magyar gyerek megtanulná a mai magyar nyelvet, tudna olvasni. S, ha még egy idegen nyelvet is megtanul, van esélye a boldogulásra. A Jobbik vezetői jobban tennék, ha nem a kommunistákkal akarnának folyamatosan leszámolni, és nem a rovásírást rángatnák elő, hanem erőteljesen felemelnék hangjukat az iszonyú áremelések ellen, ha az emberek valós gondjaival foglalkoznának. De jobbat mondok: legyünk mi radikálisok, szorítsuk ki a Jobbikot erről a politikai mezőről!

(Kommunista.net – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share