Parkolót a rovástábla mellé!

Havas Henrik véleményével és alaposan átgondolt javaslatával ismerkedhet meg az olvasó, mit kell tenni, ha rovásos táblával találkozik az utak mentén? 

 

Hírextra.hu cikke következik (részlet): 

A HírExtra sorozatában Havas Henrik véleményét ismerhetjük meg közéleti ügyekben. Rovásírás-oktatás, gárdistacsók, alkotmányos tényezők, idegenlelkű vezetékek és az értelmesen eltöltött szabadidő képlete: Havas tanár úr minden kedden segít eligazodni a bonyolult nagyvilágban.

(Havas Henrik videóblogja a következő címen érhető el: http://www.hblog.hu/)

Szegedi Csanád szeretné, ha iskolai keretek között tanítanák a rovásírást, és azt sem bánná, ha a megszokott településnév-táblák mellé kerülnének újak, szintén rovásírással.

Egyetértek. Egyetlen feltételem lenne: minden településnév-tábla előtt ki kellene jelölni egy parkolót, ahol a rovásírást még nem ismerő magyarok és külföldiek megállhatnának addig, amíg ki nem betűzik a táblán lévő szöveget. A parkoló nyilván fizetős lenne, és lehetőség szerint a parkolóőr csekély díjazás ellenében mindenkinek megtanítaná a betűkészlet alapjait. Ezen kívül természetesen szükség lenne egy sorompóra, hiszen csak az mehetne át a településeken, aki kellő magabiztossággal tudja elolvasni a rovásírással írt helységnévtáblát. Ezekkel a feltételekkel ez egy kifejezetten támogatandó ötlet.

Mindemellett diplomáciai jegyzékben kell felszólítani a környező országokat, legyen az Románia vagy Szerbia, hogy ahol van magyar nyelvű helységnévtábla, ott írják ki ugyanazt rovásírással. Ha ezt nem teszik meg, akkor fegyveres erővel kell kikényszeríteni az intézkedést.

(hirextra.hu)

 

Rovás.info megjegyzése:

Tulajdonképpen támogatnunk kell Havas Henrik ötletét, hogy addig ne mehessen tovább egy ember sem a rovástábla mellett, amíg ki nem betűzi. Ezt megkönnyítendő, első lépésben esetleg a mellette lévő KRESZ-táblával is összevetve megfejtheti a feliratot az utazó, de jobb lenne ezen a szinten az általános iskolában túlesni. A Kárpát-mendence magyar településein pedig ki fogják tenni a rovásos településtáblát azok, akik a magyar közösségbe tartozónak vallják magukat. Erdélyben már rég ki is tették, a többi országrész pedig halad a nyomában. Legfeljebb Havas Henrik háza rovásmentes lesz…

 

Kapcsolódó cikkek:

Share