Bod Gizella – rovás levelezőlap – 1903

Az 1900-as évek elejéről fennmaradt rovásos levelezőlapok egy egész sorozatát képezik a Bod Gizellának írottak. Újabb lelet-ismertető.

Levelezőlap – Bod Gizellának Tar Mihály betűivel

A Budapestről Szatmárra elküldött levelezőlapra Tar Mihály rovásbetűivel írta ismeretlen szerzője üzenetét Bod Gizellának.

Bod Gizellának rótt sorok 1903. május 8-ai bélyegzővel ellátott levelezőlapon 

Megölellek ajkadra csókolom
e elmém minden boldogságát s nem ne-
heztelsz amiért egy kicsikét . . . . . .

 

Levelezőlap születésének időszaka

1903-ban a Magyar Tudományos Akadémia “kinyilatkoztatta”, hogy nem él a rovás a nép körében. (A rovásírás él-e a magyar nép között? A M. Tud. Akadémia I. osztályától véleményadásra kiküldött bizottság elé terjesztett jelentés, húsz ábrával. Budapest, 1903.) Nos, ez a képeslapra (is) felírt rovássor tökéletes ellenpontja az MTA megállapításának!

Sőt, nem kizárt, hogy a képeslapra rótt szöveg ennek az állásfoglalásnak az ismeretében született, mert a képeslap rovásbetűinek megfelelő ábécé szerepel ebben a jelentésben “Tar Mihály első és második ábécéje”-ként (40. oldal, 19., 20. ábra). Az ábácé külön levelezőlapként került forgalomba, s ily módon vált szélesebb körben ismertté. Tar Mihály ábécéje tehát jócskán túlélte a Tudományos Akadémia állásfoglalását. A “nép körében” egyszerűen elkezdték használni a Tar féle (ún. második) ábécét is, amelynek születési dátumát is rögzítette az MTA füzete: 1902 május 20. Ugyanis előtte az ún. első ábécé betűivel rótta leveleit, majd áttért az “újabb”, szerinte róhatóbb változatra.

alt

Tar Mihály első és második ábécéje (MTA állásfoglalás, 1903.)

A Tar-féle második rovás ábécé elterjedését segítette az alábbi levelezőlap:

alt

Mélynyomásos rovás ábécés levelezőlap, Tar Mihály betűivel

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share