Felvidéki rovásverseny döntője

A Rovás Alapítvány felvidéki képviselőjének közremúködésével jöhetett létre a felvidéki rovásverseny döntője.

Előzmények

A felvidéki rovásírás versenynek idén új helyet kellett találni. Tavaly már kipróbálhattuk a Rovás Sátorral a helyszínt az Ősök sarja ünndpen. A nagyszerű helyszínre emlékezvén a döntő helyszínéül a Völgyet ajánlotta a Rovás Alapítvány felvidéki képviselője, Mátyás Zoltán. A tulajdonos örömmel ajánlotta fel a területet a verseny céljára, majd a programszervezővel már Z. Urbán Aladár egyeztetett. További hozzájárulásként 3-3 könyvvel, valamint 3 csomag rováskártyával támogattuk a döntőt. Személyesen ugyan nem tudtunk részt venni, így csak a háttérből tudtunk besegíteni. 🙂

Beszámoló a versenyről 

XIV. Felvidéki Országos Rovásírás-vetélkedő és Műveltségi Találkozó döntőjének helyszínéül idén a varázslatos hangulatú medvesalji Völgy szolgált, a Gömörpéterfali Almás-pusztán.

A jelentkezők száma 2018-ban 158 volt, ezért idén is három körzeti forduló döntötte el az országos vetélkedőbe jutott diákok névsorát. Felvidéki rovásíró diákjaink táborát – nagy örömünkre –  évről-évre gyarapítják a szomszédos országokból (Magyarország és Délvidék) érkező gyermekek is.

A reggel 9:00 órai kapunyitást követően a diákok hangos rovás-olvasással indították a vetélkedő napját. 9:30 órakor üdvözölte a megjelent rovásírókat, szüleiket és kísérőiket Szabó Klaudia háziasszony, a Medvesalja Polgári Társulás képviseletében. Gömörpéterfala polgármestre: Köböl Gyula köszöntője után Z.Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke tájékoztatta a jelenlévőket a napi események sorrendiségéről.

Az írásbeli feladatok elvégzése után, a diákok és kísérőik részt vehettek egy történelmi sétán a Völgyben, megcsodálhatták az őseinkről faragott szobrok sokaságát, tésztát gyúrhattak házias körülmények között és meghallgatthatták Patassy Sándor „Őseink-hőseink“ c. előadását is. A kellemes, napsütötte várakozás hangulatát a medvesaljai citerazenekar tette élvezetessé. Az ízletes, bográcsban főtt gulyás elfogyasztása után, 14:00 órakor elkezdődött a várva-várt eredményhirdetés.

Ahogy azt Z.Urbán Aladár is évről-évre hangsúlyozza: „Az országos rovásírás-vetélkedőn a résztvevő diák gyarapodik tudásban, gazdagodik tapasztalatokban, remélhetően élményekben részesül, ezért a rovásírás-vetélkedőnek csak nyertesei lehetnek. Önmagában ez a vetélkedő nem cél, csak keret ahhoz, hogy a felvidéki magyar kis és nagy diákok megismerjék sorstársaikat, barátságok szövődjenek köztük ősi műveltségünk ékes bizonyítéka, a magyar rovásírás által.“ (…)

Kapcsolódó híradások:

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share