Felvidék – Leszerelték az összes rovástáblát

Felvidék – Tisztul a kép, miért is szedik le az rovásos helynévtáblákat a galántai járásban? Szabálytalanságok.

Rovástáblák – szabályosan, vagy csak ötletszerűen

A rovás népszerűsítésében kiemelkedő szerep jut a köztéri rovásfeliratoknak, rovásos helynévtábláknak. A több próbálkozás közül a legelterjedtebb a Rovás Alapítvány által létrehozott magas szakmai színvonalú és mindenki számára nyitott “Kárpát-medencei egységes székely-magyar rovás helynévtábla” rendszere. A siker és a fenntarthatóság titka a közúti hatóságokkal való együttműködés, valamint a magas szakmai és minőségi színvonal – mind a tervezés és gyártás, mind pedig az engedélyezés terén.

Az egységes táblák Magyarországon, Erdélyben, Kárpátalján találhatók nagyobb számban és megjelentek már a Felvidék településein is (Dunatőkés, Szímő, Szelmenc, stb.). Azonban a rovótársadalomban is előforduló viszályszítók az egység és közösségi összetartozás megtörésétől sem riadtak vissza, melynek sajnálatos eredménye a Felvidéken az a közúti rovástábla “ellenmozgalom” volt, mely nem fogadta el a szakmai segítséget, az együttműködésre felkínált lehetőséget.

Az engedélyezési eljárásban és a műszaki, jogi, szakmai követelmények tekintetében figyelmen kívül hagyott szempontok most sajnos könnyű támadási felületet adnak a szlovák hatóságoknak a rovástáblák gyurcsányi mélységű üldözésére.

(Rovás Info)

Leszerelték az összes rovásírásos táblát (Új szó)

Leszerelték az utolsó rovásírásos táblát is. A Galántai Járási Hivatal szeptemberben ismételten ellenőrizte a táblákat és felszólította az önkormányzatokat, hogy távolítsák el őket.

Augusztusban több galántai járásbeli önkormányzat is felszólítást kapott a járási hivataltól, hogy távolítsa el a községek határában elhelyezett rovásírásos helységnévtáblákat. Ezt megelőzően már a rendőrség is kérte a táblák leszerelését. A Galántai Járási Rendőrkapitányság a Galántai Járási Hivatal közútkezelő részlegével közösen először június végén végzett ellenőrzéseket a járásban. A két állami szerv állítása szerint a rovásírásos táblák nincsenek összhangban a községek nevének megjelölését is szabályozó közúti közlekedésről szóló 8/2009-es törvénnyel: „Az úton és az út mellett nem lehet olyan tárgyakat elhelyezni, amelyek összetéveszthetők a közlekedési táblákkal, amelyek eltakarják azokat, vagy amelyek elvonják a közlekedők figyelmét”– áll a törvénycikkelyben, amelyre a hivatal és a rendőrség hivatkozik.
nadszegrovas
A belügyminisztérium sajtóosztályán megtudtuk, hogy szeptember 10-én újabb ellenőrzést végeztek a járás területén a Nemeskosút, Vízkelet, Hidaskürt, Vezekény, Tallós, Nádszeg, Nemeskajal és Vága útvonalon. A sajtóosztály közölte, hogy egy polgár bejelentése alapján kezdték az ellenőrzéseket. Értesüléseink szerint Nemeskosútról érkezett a panasz.
Az érintett települések többségében az önkormányzatok leszerelték a táblákat, de máshová ismét kirakják őket. Vágán a falu legutolsó házának kerítésére helyezték a táblát. Vízkeleten szintén keresik az új helyét. Nádszegen évekkel ezelőtt helyeztek el üdvözlőtáblát a falu határában. A rovásírásos feliratot tavaly helyezte rá a Magyar Megmaradásért Polgári Társulás Mátyusföld. Juhos Norbert, a társulás elnöke elmondta, nem szerették volna, hogy a tábla miatt esetleg bírságot kapjon a község, ezért eltávolították, és más helyet keresnek neki.
Kérdésünkre, hogy az önkormányzatok kérhetik-e utólagosan a tábla kihelyezésének engedélyeztetését, azt a választ kaptuk, hogy minden önkormányzatnak a törvény szerint kell eljárnia. „Semmilyen tábla nem helyezhető el az út mentén, amely nincs összhangban a közlekedési törvénnyel” – nyilatkozták a belügyminisztérium sajtóosztályán.

(ujszo.com – eredeti cikk)

Rovástáblák térképen:

Rovástérkép (bökjön rá, nagyítható térkép)

Kapcsolódó cikkek:

Share