Dohányzás elleni felirat – rovással is

Az Index.hu most is meglepődött, hogy Magyarországon használják a székely-magyar rovást. Ezúttal a dohányzás elleni harcban és a leszokásban.

Index.hu és a rovás

Megszokhattuk már az ál-naiv, liberális rácsodálkozásukat a rovásra, de még mindig nem tudják (vagy csak megjátszák): a rovás nem nyelv, hanem írás. Persze lehet rajta röhögcsélni, de a rováshasználat már elérte azt a fokot, hogy mindennapi írásként is megállja a helyét. S ebben az Index.hu is sokat segít a rovást népszerűsítő cikkeivel 🙂 … még ha bizonyára ezzel ellentétes is a szándéka.

Hogy írják rovásul, hogy bocs, de ne itt dohányozz, mert véletlenül ólmot öntök a füledbe? (Index.hu)

Ezt most hirtelen sajnos nem tudom, de Rudi nevű olvasónk jóvoltából az már tiszta, hogy Háromhután odafigyelnek egymásra az emberek, és ha valaki magyarul esetleg nem tudná, odaírták neki rovásul is, hogy dohányzásra kijelölt hely:

Dohányzásra kijelölt hely – rovással is.

A rovásírásban és a jogban járatlanabb olvasóink egyben megismerkedhetnek a törvényszegés, a leszokás és a telefonszám rovásírásmódjával.

(index.hu – eredeti cikk)

Rovás Infó szakvélemény:

A használt betűtípus ugyan nem a legújabb, legkiforrottabb, de a szövegekben szerencsére nincs hiba. Már ha eltekintünk attól, hogy a rovásos szövegek esetében is kell alkalmazni központozást, írásjeleket. Ezek (vessző, kettőspont) most sajnos még kimaradtak. Van még egy apróbb gond a K jelek használatával, hiszen mind a maga (rombusz), mind a mély (kapocs) K-t használja felirat készítője, de nincs benne következetesség: a leszoKáshoz szóban “mély K”, a Kaphat szóban pedig “magas K” szerepel.

Mindenesetre, örömmel láttuk a funkcionális rovásfeliratra való törekvést. További sok sikert!

Kapcsolódó cikkek:

Share