Rovás abc – 1799

222 éve Londonban ismertették a székely-magyar rovás abc-t, egy írástörténeti kiadványba került be.

Pantographia – a világ összes ismert ábécéjével

Pantographia cover 1799
Pantographia címlapja (1799)

Edmund Fry 1799-ben kiadott könyvének címe: PANTOGRAPHIA – CONTAINING ACCURATE COPIES OF ALL THE KNOWN ALPHABETS IN THE WORLD. (London: Cooper and Wilson).

A könyv azért izgalmas, mert bemutatja a székely-magyar ábécét is, a Hottentotta és Új-holland között. Eszerint ez a hunok ábécéje. Különösen érdekes az, hogy a “Hun” ábécé mellé tett ismertetőben szerepel Attila neve is.

Ez a nép Szkítiából jött Európába Valentinianus (római császár) idején, Kr. e. 376-ban. Attila alatt hatalmas pusztítást hoztak Franciaországra és Itáliára. Ezután Leo Pápa jelenlétében telepedtek meg Pannóniában, amelyet ma Hungary-nak (Hungária) hívunk, a Hunok után.

Azonban a közölt ábécé betűin látszik a latin betűformálás nyoma, az E helyén a latin &, a P helyén a latin J látható, de ettől még helyesnek tekinthetők a betűvariánsok, a hiányzókat leszámítva.  Az idézet közli a forrást is, Fournier könyvének 209-ik oldalát tüntetve fel.

Ismertető a hunokról (153. oldalon)

Hun ábécé (Edmund Fry: Pantographia, 1799, 153. oldal)

Más kérdés, hogy Edmund Fry miért nem használta fel a forrásban szereplő összes rovásbetűt, de majd külön cikkben mutatjuk be Fournier könyvében szereplő rovás ábécét is.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share