Rongálás áldozatai a magyar nyelvű táblák

Székelyföldön magyar nyelvű táblákat tettek tönkre – vandál rongálás sorsa vár a rovástáblákra is?

Adományszállítók rongálták meg a magyar táblákat?

A Danone Románia tejipari vállalaté az a két gépkocsi, amelyeket azok a fiatalok használtak, akik egy héttel ezelőtt fekete festékkel fújták le a magyar feliratot Kézdiszárazpatak helységnévtábláján – derítette ki a Székely Hírmondó napilap.

kezdiszarazpatak_lefujt_magyar_felirat_-arch_b

Lapunk korábban már beszámolt arról, hogy Kézdiszárazpatakon és Bikfalván egy-egy, míg Kézdivásárhelyen két táblát tettek tönkre egy összehangoltnak tűnő akció keretében.

Szárazpatakon egy szemtanú megzavarta a vandálokat, sőt fényképet is készített róluk. Elmondása szerint a tettesek többen voltak, még filmezték is a vandál cselekedetet, ő gépkocsijából rájuk dudált, ám mire elővette a telefonját, hogy fényképezzen, azok beugrottak az autóba, és elhajtottak. A szemtanúnak sikerült megörökítenie két DNO rendszámú személygépkocsit.

Először arra gondoltak, hogy a rendszám a magyarellenes Új Jobboldal Pártra (Noua Dreaptă) utal, a háromszéki napilap azonban kiderítette, hogy mindkét jármű a Danone Románia gépkocsiparkjából származik. A bukaresti székhelyű cég egyébként a Székely Hírmondónak küldött válaszlevelében elismerte, hogy a gépkocsikat egy tízfős önkéntes csapat használta december 13-án, adományokat – élelmiszert, bútort, hűtőszekrényt, aragázkályhát, mosógépet – szállítottak a kászonimpéri és dobollópataki elemi iskoláknak. A cég vezetői kizártnak tartják, hogy alkalmazottaik helységnévtáblákat rongáltak volna.

Amint arról beszámoltunk, az elkövetők a magyar testvértelepülések nevét is lefestették, és a szárazpataki táblára Magyarországot szidalmazó obszcén feliratot írtak (Muie Ungaria). Nicoleta Marin megyei rendőrségi szóvivő elmondta, a táblák megrongálása kihágásnak számít. Hozzátette: az ügyben zajlik a nyomozás, vizsgálatot folytattak a helyszíneken, emellett elemzik a térfigyelő kamerák felvételeit, és a sajtóban bemutatott rendszámtáblákat is figyelembe veszik a tettesek azonosítása során.

(kronika.ro – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share