Tábladöntés – Csíkszereda

alt

Csíkszereda rovásos helynévtábláját kidöntötték. Állt összesen 3 napig. Vajon mit ér a rendőrségi feljelentés?

Tábladöntők itt és ott

Tolerancia, multi-kulti … és egyéb idegen szavak röpködnek, ha arról van szó, hogy az őslakosoknak miért kell elviselni bármit is – erkölcstelenség, életvitel, bűnözés -, ami tőlük idegen. Természetesen mindez nem vonatkozik a “más”-okra. Ha ők nem viselik el az őslakosság kultúráját, szokásait az “önkifejezés”…

Egyetemes kulturális kincs, a magyarság szellemi öröksége a rovás, melyet ma – határokon belül és kívül – jobb esetben “megtűr” az aktuális hatalom, és sokan még mindig burkolva, vagy nyíltan elleneznek és pusztítanak. Nem csak a Kárpát-medence újonc országainak “többségi államalkotói”, vagy a ballibeárlisok, de nem egyszer akár a nemzeti (színre festett) csoportok is. Csíkszereda tábláját is akadályozták, ahol tudták, s mikor végül mégis megszületett, 3 nap alatt elpusztították. De vajon kik?

  • román nacionalisták, akiknek minden pusztítandó, ami nem a dákokra emlékeztet?
  • liberálisok, akiknek minden nemzeti jelkép, náci?
  • vandálok, akiknek teljesen midegy, hogy mit pusztítanak?
  • fémtolvajok, akik már terrorcselekményektől sem riadnak vissza?
  • acsarkodó magyarok, akik hamarabb rontanak sajátjaik, mint valódi ellenségeik ellen?

Idővel kiderül mindez. Egyelőre egy rovástáblával kevesebb, de a példát már nem tudja senki kitörölni az emlékezetből.

Néhány napot állt csak a rovásírásos helynévtábla

Ismeretlenek kidöntötték és ellopták a Csíkszereda egyik bejáratánál múlt héten felállított rovásírásos helységnévtáblát. Állíttatója, Csibi Barna rendőrségi feljelentést tett az ügyben.

alt

A táblát elvitték, az oszlopokat kidöntötték

A héten számoltunk be arról, hogy reklámtáblaként rovásírásos helységnévtáblát állíttatott Csíkszereda Székelyudvarhely felőli bejáratához Csibi Barna. A Rovás Alapítvány által tervezett, szerte a Kárpát-medencében egységes helységnévtábla még a héten el is tűnt, felállítása után három vagy négy nappal ismeretlenek ellopták a táblát, és kidöntötték az azt tartó oszlopokat. Csibi Barna érdeklődésünkre elmondta, két napig őrizte a táblát, késő éjszakáig ott maradt a közelében, harmadik napon azonban már nem ment ki, és aznap vagy másnap el is tűnt. Csibi szerint, bár vannak találgatások, nem tudja, ki lophatta el a táblát. Közölte, feljelentést tett a rendőrségen, a rendőrök ki is mentek a helyszínre, rögzítették a nyomokat, felvették a nyilatkozatát.

alt

A rovásírásos táblát magánemberként felállító fiatalember azt mondta, nem fog újat állítani, mert sajnos nincs erre pénze. Csak a tábla 27 ezer forintba került – mondta el Csibi, aki a reklámtáblaként való engedélyeztetésért is jelentős összeget fizetett, és a területért is hat hónapra kifizette a bért az önkormányzatnak. Ugyanakkor semmi garancia arra, hogy ha újból felállítja a táblát, nem döntik ki ismét – tette hozzá.

Csibi Barna annak nyomán helyezte el reklámtáblaként a város nevét rovásírással is bemutató táblát, miután több jogi fórum is helybenhagyta a Hargita Megyei Prefektúra semmissé nyilvánítási kérését azon csíkszeredai önkormányzati döntés ügyében, amely elrendelte, hogy rovásírással is kerüljön fel a város neve a hivatalos helységnévtáblára. A prefektúrai és bírósági indoklás szerint a székely rovásírás azért nem kerülhet fel a helységnévtáblára, mert a hivatalos adatok szerint nem él húsz százaléknyi székely a városban. A rovásírásos helységnévtáblára vonatkozó önkormányzati döntés 2009-ben a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kezdeményezésére, 1997 lakossági aláírás figyelembe vételével született.

(Székelyhon.ro – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share