Turizmus fejlesztési terv rovással

A csíkrákos fiatalok már a rovás jövőbeni gazdasági alkalmazásán is gondolkodnak.

Rovás és a gazdaság – új generáció

Egyhetes táborban vett részt a Bogátalji Mozgalom öttagú csapata az elmúlt héten a finnországi Kalajokiban. Az Európai Unió által finanszírozott Erasmus Plus program keretében szervezett tapasztalatcsere az innovációs megoldások átültetése a különböző vidékekről. A programban lett, finn és magyarországi fiatalok vettek rész.

TransInnCamp néven indult el az a táborsorozat melynek első állomása a közép-finnországi turistaközpontban, Kalajokiban zajlott az elmúlt héten. „Egy kétéves projektről van szó, melynek keretében négy országban szervezünk majd tábort fiataloknak. A projekt célja egy újfajta módszer kidolgozása és letesztelése, melynek keretében a vidékfejlesztés terén megvalósult sikeres innovációs megoldásokat, próbáljuk majd tovább adni, transzportálni. Innen jön a táborok neve is. – tudtuk meg Antal Gézától, aki a projekt erdélyi koordinátora.

Ebben az első táborban a BCM (business canvas model) segítségével dolgoztak ki a nemzetközi csapatok üzleti terveket, melyek a helyi térségek fejlesztését szolgálhatják. Így sikerült a finnországiak számára egy nagyszülő-kölcsönző szociális vállalkozás, a pécsiek esetében egy élelmiszerhulladékot újra hasznosító fejlesztést, a lett fiatalok pedig egy nyúlfarm létrehozásának az üzleti tervét bemutatnia a projekt végére.   A csíki fiatalok egy, a székely rovásírás és helyi termékek összekapcsolásából álló online platformon működő turizmus-fejlesztési tervet dolgoztak ki. „Nagyon jó volt látni, hogy milyen egyedi lehetőséget láttak a résztvevő országok fiataljai a rovásírásban, mint egyedi és ősi közlési forma.” – mondta el Bartó Béla, a Bogátalji Mozgalom elnökhelyettese.

Vizoli Zsombor, a mozgalom elnöke szerint fontos, hogy a csíki fiatalok részt vegyenek a hasonló projektekben, mert nagyon sok hasznos dolgot megtanulhatnak egymástól. „Finnország sok tekintetben hasonló természeti adottságokkal rendelkezik, mint a mi környékünk, viszont sokkal hatékonyabban használják ki az erőforrásaikat. Van mit tanulni tőlük, azonban nekünk is sikerült új dolgokat mutatni nekik” – összegezett az ifjúsági szervezet elnöke.

A TransInnCamp projekt két éven át tart, összesen négy tapasztalatcserét szerveznek ez alatt. A következő állomás Pécs, a tábort június első felében szervezik majd, ahová újabb öt fős csapatot várnak a szervezők. Bár a 100%-os az uniós költségtérítés, viszont ezt csak utólag kaphatták meg a résztvevők, így a Csíkrákosi Önkormányzat segítségével sikerült a kiutazást megszervezni.

(miert.ro – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share