Üvegesek – Portál rovásfelirat

Üzletek homlokzatán, portálokon akad hely a rovásfeliratnak is. Üvegesek – Budapesten.

Üvegesek

Az üzletek homlokzatán a latinbetűs felirat mellé kitett rovásfelirat egyedivé – és magyarrá – teszi a portált. Az azonos rovásfelirat és latin betűs változata megkönnyíti a rovást tanulók életét – a rovás abc ismerete nélkül is hamar megtanulja az egyes betűket, pontosan úgy, ahogy a települések határában álló rovásfeliratoknál is.

egriuvegesek2

 üvegesek – rovás és latinbetűs felirat (Forrás: facebook)

Az előremutató kezdeményezés Budapest újabb rovásfeliratos üzletévé tette. Látszik, hogy eredetileg nem volt rovásfelirat, 2012-es képeken még nem látszik, utólag került fel a szabad helyre.

A felhasznált rovás ábécét Libisch Győző szerkesztette 1990-ben, ahol a rövid Ü-t jelöli a négylábas szilvamag forma.

libisch1990

Libisch Győző egységes rovásírás ábécéje (1990)

Rováshasználat a gazdasági életben

A mindennapi rováshasználat a kereskedelem és szolgáltatások területén is fejlődik. Pár éve még csak a jelképes, díszítő jelleg volt az általános – sok esetben sajnos nem kellő szakmai háttérrel és szépészeti érzékkel készítve. Fontos előrelépés viszont, hogy idővel szaporodnak a funkcionális rovásfeliratok, illetve a kétírású szövegek.

Ma már a cégfeliratok rovásítása korszerűbb kivitelben is lehetséges, amellyel egyenrangúvá tehetjük a latin szöveggel a rovásfeliratunkat. Várjuk továbbra is a rovásfeliratos portálokról az olvasói beszámolókat!

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share