Cégnév rovással

Az újonnan alapítandó cég nevét ha kínai karakterekkel vagy rovással írjuk, akkor latin betűvel is fel kell tüntetni. 

Cégalapítás 2014

Amikor a cégalapítás folyamatában eljutunk a névadás kérdéséhez, figyelnünk kell a szabályokra. Milyen hosszúságú nevet adhatunk cégünknek, milyen nyelvű lehet a cégnév, hol kell feltüntetni? A következőkben ehhez nyújtunk segítséget.

A cégnév a cégjegyzék egyik legfontosabb adata: ebből lehet következtetni a cég jellegére, tevékenységére, és ez alapján lehet utánanézni egy cégnek. A cégalapítás során mindenki arra törekszik, hogy egyedi társaságot alapítson; ennek egyik eszköze a névadás. Ezért nagyon fontos, hogy milyen nevet választunk. A cégnév első helyén a vezérszó áll; ez lehet kifejezés, rövidítés vagy mozaikszó is, és állhat egy vagy több szóból. Gyakorlatilag bármi lehet, a tulajdonos nevétől kezdve, számokból és betűkből alkotott rövidítésen át akár földrajzi név is. Ezt kötelező feltüntetni a cég nevében. Vannak olyan közbenső elemek, melyeket nem feltétlenül kell használni; ezek a társaság által végzett tevékenység megjelölése, vagy a cégjegyzékben feltüntetett jelző. Aminek azonban kötelezően szerepelnie kell a cégnév végén, az a cégforma, tehát például a Kft, Bt, Zrt. Tehát első helyen a vezérszó áll, utána a cégforma, a kettő között pedig fakultatívan szerepelhet a többi elem. A rövidített cégnév csak a kötelező elemekből áll, sőt jogsértőnek minősül, ha a tevékenységet is tartalmazza; például a Kiskovász Kenyérsütő Zártkörűen Működő Részvénytársaság rövidített cégneve Kiskovász Zrt., nem pedig Kiskovász Kenyérsütő Zrt.

A cégnévnek utalnia kell arra, hogy a cégalapítás létszakaszában éppen hol tart: ha bejegyzés alatt van, akkor a “b.a.”, ha felszámolás alatt, akkor az “f.a.” rövidítést kell használni. Ha a cég neve idegen nyelven van, akkor nem kell magyarra fordítani, elég csak a társasági szerződésben; azonban a nem latin írásmóddal (például kínai vagy rovásírás) írt cégnevet latin írással is fel kell tüntetni. Magát a cégnevet a cégtáblára kell kiírni, ami a székhely, telephely és fióktelep megjelölésére szolgál.

(cegalapitasneked.blogspot.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share