Felvidék – rovás településjegyzék

alt

Az elszakított területeken élőkkel való kapcsolattartásban segít a kétnyelvű és kétírású településjegyzék. A sorozat következő része: Felvidék. Letölthető!

Felvidék településjegyzéke – rovással is

Kiss András fáradhatatlan szervező munkájával elérte, hogy immár bárki számára hozzáférhető a teljes felvidéki településjegyzék, amelyben a mai szlovák elnevezés a magyar névvel párban jelenik meg. A magyar elnevezések két írással, a latin és a korszerű székely-magyar rovással kerültek be a digitálisan elérhető kiadványba. A települések mellett a jelenlegi irányítószámok segítik a helyes postai címzést. Külön kiadványként az utcajegyzék is kiadásra került, amelyben szlovák és magyar nyelven kerültek listázásra az utcanevek. A kiadványok elején a Felvidék rovásfeliratos címere kapott helyet, mely Pécsi L. Dániel munkája. A kiadvány adatgyűjtését Faragó Imre végezte, a rovásra átírás a Rovás Alapítvány közreműködésével készült el. A tördelést Nagy Balázs végezte.

alt

Részlet a Felvidék településjegyzékéből (2014)

A kiadványok ünnepélyes átadására Felvidéken került sor 2014. szeptember 27-én. Zsérén tartották meg a Reménység emlékmű felavatásának 20. évfordulóját. Ezen ünnepi napon köszöntések keretében Pécsi L. Dániel jelképművész bejelentette a felvidéki településjegyzék közreadását, mely mindennapi használatra készült. Ez volt Kiss András és csapatának ajándéka a felvidékieknek. A térség polgármesterei is jelen voltak, megmutatva a közösség szellemi erejét.

Aznap este a vacsorát követően a házigazdának adták át a kiadvány digitális tartalmát pendrive-on. Vasárnap az ünnepi ebéd alkalmával a művelődési házban Pécsi L. Dániel jelképművész, Zsére község díszpolgára veretes köszöntőjébe építette be, hogy a felvidéki magyarság részére elhozták a jegyzéket.

A Felvidéki település- és utcajegyzék bárki szamára elérhető illetve a Rovás Infó honlapjáról ingyenesen letölthető:

  • Felvidék településjegyzék – rovásfelirattal (oldalpárban nyomtatható) – letölthető PDF
  • Felvidék településjegyzék – rovásfelirattal (A4 méretben nyomtatható) – letölthető PDF
  • Felvidék utcajegyzék (oldalpárban nyomtatható) – letölthető PDF
  • Felvidék utcajegyzék (A4 méretben nyomtatható) – letölthető PDF

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Médiavisszhang:

Share