Cserkész rovás abc 1947

alt

A kommunista hatalomátvétel előtti utolsó cserkész rovásábécét mutatjuk be – 1947-ből. Érdekes betűalakokkal, bogárjellel kiegészített rovásábécé.

 

Cserkészpróbák könyve

A János Sándor által szerkesztett “Cserkészpróbák könvye” függelékében szerepel a rovásírás (91.o.). Ezt írja róla:

“Van egypár dolog, ami nem tartozik szorosan a cserkész próbákhoz, de azért jó tudni róla. Közlünk néhányat, böngésszetek közte:

Rovásírás

Sok olyan cserkész van közöttetek, aki ügyesen forgatja a bicskát, nemcsak akkor, amikor cöveket kell faragni, hanem akkor is, amikor finomabb munkák végett ereszti a bicska hegyét a fába. Ezek részére közöljük a rovásírás ábécéjét. A rovásírást balról jobbra írjuk és olvassuk.”

alt

Cserkész rovás ábécé 1947-ből (Cserkészpróbák könyve)

Rovás ábécé

Különös az utolsó mondat, mert a közölt ábécé jobbról balra néző betűket tartalmaz, s ennélfogva jobbról balra néző írást lehet róni vele. Csakhogy pont fordítva lett leírva: “balról jobbra írjuk és olvassuk”… Feltehetően hibás ez a mondat. A betűkról a következő megállapításokat tehetjük:

  • Csak egy magánhangzó párnak van külön jele (A, Á).
  • Az Ny rovásbetű alakja szokatlan (N rovásjelére hasolnlít)
  • Feltünteti a TPRUS jelét (itt még PTR hangzósítással) – a szerző feltehetően ismerte a Nikolsburgi ábécét – ott szerepel így ez a jel – utolsó, különálló betűként)

 

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share