Székely menetelés – rovásfeliratok

alt

Kereken egy hónapja meneteltek a székelyek az önrendelkezésért – természetesen rovásfeliratokkal is. Önrendelkezést a kultúrában is!

Székelyek Nagy Menetelése – Székely-magyar rovással

A székely autonómiatörekvések természetes része a saját kulturális szimbólumok használata, amellyel ki lehet fejezni egy olyan nép önrendelkezési jogára való igényét, amelynek ma is élő, ősi írása van – a székely-magyar rovás. Sajnos vannak erők, akik elvitatják a székelyek jogát az írásuktól és annak megnevezésétől (lásd korábbi cikkünket: székely név kizárása az írásunk nevéből). Sőt, holt írássá, illetve rúnaírássá degradálta az a Magyarok Világszövetsége, amelynek képviselőinél egyelőre senki sem látott rovásfeliratos táblákat…

Nemzeti ünnepeink és megmozdulásaink hagyományainak megfelelően a Székelyek Nagy Meneteléséhez is a Rovás Infó honlapjáról letölthetőek voltak a táblafeliratok, ezzel is aktívan hozzájárulva a székelyek rováshasználatához. A kezdeményezés sikerét jelzi az, hogy a rovásfeliratok megjelentek a rendezvényen és táblák, molinók sokfélesége megmutatta – ma is él, virágzik a rovás! 

A helyszíni rovásfeliratokon túl a Rovás Infó készítette a Duna TV élő közvetítésében a térképen szereplő rovásfeliratokat isKépgaléria a FB oldalunkon is.

alt

Rovásfeliratos címsor: A székelyek nagy menetelése (Duna TV infografika)

Autonómia

Önrendelkezés 

Székelykeresztúr

Marosvásárhely

Gyergyócsomafalva

Kézdiszéki székely tanács – latin és rovásbetűs tábla  (Sepsiszentgyörgy, 2012)

Önrendelkezés = saját állam (összerovásokkal)

Zalaegerszeg

Csobotfalva 

Független Erdély – rovással (Hősök terén)

alt

Egységes Kárpát-medencei rovástáblák a menetelés útvonalán (Duna TV infografika)

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share