Rovás az 1933-as dzsemborin

alt

Immár dokumentált és igazolt: az 1933-as gödöllői cserkész világtalálkozón (dzsemborin) a Tar Mihály féle rovás ábécét használta legalább egy cserkészcsapat.

A 418-as cserkészcsapat farkasfalkái

A 418. sz. Prohászka Ottokár cserkészcsapat fiatal fiúcsapatai részére (farkasfalkáinak) külön lapszámokkal készültek a gödöllői világtalálkozóra. A Farkaskölyök címmel havonta kiadott pár lapos kiadványban három rovással kapcsolatos témát találhatunk.

A rovásírásos csapatzászló

A Jókedv falka részére elkészítették a falka zászlóját. “A zászló átlóban osztva citromsárga-szürke színű, közepében sötétkék Jeruzsálemi kereszttel. Feliratok latin és rovásírással ‘418. sz. Prohászka Ottokár cscs. Jókedv falka 1932’. A zászlót Hrivnyák Jánosné őnagysága által adományozott nemzetiszín szalag díszíti.”

A kétcsillagos próba

Azon fiatal farkaskölyök, aki legalább fél éve lépett be cserkészek közé, valamint elmúlt 9 éves, az letehette a kétcsillagos próbát. A 12 pont első része így néz ki, első helyre rangsorolva a rovás ismerete:

  1. Tudja a magyar rovásírás ábécéjét
  2. Ismerje a hun-magyar mondákat és a honfoglalás mondáit
  3. Tudja a Himnusz első versszakát, a Szózat első két versszakát és a Magyar Hiszekegyet
  4. Legyen egy Pengő ötven fillér megtakarított pénze
  5. Ismerje az iránytű nyolc pontját

A rovásírás ábécéje

Az alábbi leírás mellett a már bemutatott levelezőlapon megismert rovás ábécé található.

“A kétcsillagos farkaskölyök ismeri az ősmagyarok betűit: a rovásírást. Írd le magadnak ezeket a betűket és ha farkaskölyök testvérednek, vagy Akelának írsz, mint igazi farkaskölyök használd a mi írásunkat, melyet a Bandarlogok nem tudnak elolvasni. De vigyázz, jobbról balra kell írni. Ha a ‘k’ a szó végén van, külön betűvel jelöljük. Ha a jamboreen idegen cserkész emléket kér tőled, ne felejtsd el neki leírni a nevedet ősmagyar rovásírással.”

alt

418. sz. Prohászka Ottokár cserkészcsapat és farkasfalkák – rovásírás (levelezőlap)

1930. június – Magyar Híradó330.
“Farkaskölykök” bemutatója a budai Cserkészparkban

(Rovás Infó – Rumi Tamás)

Kapcsolódó cikkek:

Share