Irredenta rovás és jelmezbál

alt

Belvárosi cikkíró poénkodik a Pozsonyi csata emlékére tartott rendezvényről. A rovásfeliratokat nem tudta elolvasni … csak reméli, hogy nem turbómagyarkodás…

 

Jelmezbál és mélymagyarok

Hozzávetőlegesen ennyi jött le a Belvárosból Ópusztaszerre turistáskodó Index.hu cikkírónak a Pozsonyi csata emlékére tartott Nyílzápor és Íjásztalálkozó rendezvényéről. Az esemény apropójáról semmit nem ír (talán még a Wikipédiáig sem jutott), de boldog, hogy nem látott sok árpádásvos zászlót és Trianon feliratú pólót … amúgy pedig minden nagyon “cuki”, olyan, mint a Trónok harca filmforgatása.

Persze a rovásfeliratok kicsit gyanúsak, nem-e valami “irredenta” (valaki értelmezze már ezt a szót) feliratot rejtenek, de Német T., a szerző azt nem tudta “értelmezni” azokat. Nos, ezek szerint a magyar nyelvvel is gondja lehet, hiszen a rovással írt feliratot akkor tudná értelmezni, ha először el tudná olvasni őket. Valószínűleg itt akadt el, csak az a kérdés, hogy miért ír valaki olyasmiről, amit nem ismer. Ráadásul úgy, hogy akár fényképek alapján egy rovás ABC-vel néhány perc alatt minden feliratot ki tudna betűzni. Ha már a megtanulására nincs pár órája…

Természetesen felfoghatjuk az esetet pozitívan is, miszerint a “fősodorban” sem tudják tovább agyonhallgatni az olykor százezres tömeget megmozgató hagyományőrző rendezvényeket.

A tökéletes mozdulat keresése (Index.hu)

(…)

Trónok harca élőben

alt

Bár az előző mondatomból úgy tűnhet, mintha ez kevés lenne, azért ez nincs teljesen így. Mert az igaz ugyan, hogy még soha nem hozott lázba, amikor ősmagyar jelmezbált szervez néhány “régen minden jobb volt” extrémista, de élőben látni azt, amit az emberek 99.9%-a tényleg csak filmekben lát, egészen elképesztő: több száz, akár ezer íjász egyszerre lövi ki nyilait. Lovas és gyalogos harcbemutatók után ugyanis a nap fénypontja ez volt, a 907-es pozsonyi csatára emlékezve.

Az idén hetedik alkalommal megrendezett hagyományőrző íjásztalálkozó alkalmas volt arra, hogy a X. századi magyar és avar harcosok vívásbemutatója például egy külön Trónok harca jelenetnek tűnhessen. De ami ennél is fontosabb pozitívum, az a rendezvény politikamentessége volt. Az egész rendezvényen összesen négy “Vesszen Trianon”, vagy “Visszaszerezzük, megvédjük” feliratú pólóst láttam kóvályogni, és ilyen típusú beszélgetéseket sem hallottam.

Ez gondolom részben abból adódhatott, hogy bár az itt megjelent emberek is azt gondolják, hogy régen minden jobb volt, de ők nem Kádárig, vagy Horthy-ig mennek vissza virtuálisan az időben, hanem egy-két ezer évvel korábbra. Persze hozzáteszem – ha már a feliratos pólóknál tartunk – itt az emberek többsége beöltözött, így nem tudhatjuk normál esetben milyen szövegű pólóban lettek volna, és néhány rovásírásos feliratot sem tudtam értelmezni. De tegyük föl, hogy azokra sem valami, irredenta felirat volt nyomva.

(…)

(Index.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share