Szavazás – Magánhangzók

alt

Újabb tudásfelmérés jellegű szavazás alkalmával a mai magánhangzók rovás jeleinek használatáról kérdeztünk. Érdekes az eredmény.

 

Szavazás vagy tudásfelmérés?

A Rovás Infó-n 3 havonta teszünk fel kérdéseket a Szavazás menüben. Van, mikor ez igényfelmérésre szolgál (hasonló a valódi szavazáshoz) és van amikor csak egész egyszerűen tudás-, ismeretfelmérés a cél. Ezt nem mindenki tudja, sőt van olyan is bőven, aki azt gondolja, hogy ha egy tudásfelmérő kérdésben szervezetten, jó sokszor szavaz a kedvenc választási lehetőségére, akkor az valósággá válik.

Nos jártunk már így a Szavazás – Milyen régi a QXY? kérdéssel is, mikor is a Rovás Infó, no meg a korszerű rovás csökönyös ellenfelei kiélték magukat a virtuális történelemhamisítás képernyő előtti örömeiben. Valószínűleg a rovótársadalom hasonló csoportjai riasztották egymást a mostani tudásfelmérésben is, bekapva a kedvükért belógatott csalit 🙂

No, de komolyra fordítva a szót, nézzük a kérdést.

Mai magyar magánhangzók

El kell ismerni, hogy a kérdést kicsit eltérően is lehet értelmezni, hiszen a beszélt nyelv és az írott nyelv magánhangzóinak készlete nem egyezik meg. Az írásban szűkebb halmazzal rendelkezünk, ami azt eredményezi, hogy több – valójában eltérő – magánhangzó is ugyanazzal a betűvel kerül ábrázolásra. Csak egy példa a tájegységenként még mai is értelemmegkülönböztető szereppel bíró zárt e hang (ë) e-vel történő jelölése.

Tekintettel arra, hogy a rovás egy írás, a kérdést szűkítsük az írott nyelvre, ahol pl. a latin-betűs magyar helyesírásban 14 mai magánhangzó található hivatalosan. E 14 betű rovásos megjelenítését kell tehát vizsgálni abból a szempontból, hogy mikor jelent meg a rovás történetében az összes betűt saját, egyedi jellel ábrázoló rovás-ABC.

Jelenlegi ismereteink szerint az ilyen rovás ABC-változatok a 80-as évek legvégén – tehát hozzávetőlegesen 25 éve – kerültek kidolgozásra abból a célból, hogy legalább a magánhangzók tekintetében a rovás megfeleltethető legyen a mai latin-betűs helyesírásunkkal. A rovótársadalomban sok kutató és fejlesztő (Forrai, Libisch, Fűr, Sólyom és sokan mások) jutott erre a felismerésre – szinte azonos időben -, amely világosan jelezte már akkor a szélesebb körű az igényt a székely-magyar rovás korszerű, mindennapi alkalmazására.

Fontos megjegyezni, hogy már a XX. század első felében léteztek rovás ABC-k (pl. Verpeléti Kiss Dezső, vagy Magyar Adorján ABC-je), melyekben a teljes magyar magánhangzó sor ábrázolásának igénye megjelenik, azonban még nem mindegyik rövid-hosszú pár betűit feleltették meg egyedi rovásjelekkel. Az mindenesetre látszik, hogy a legújabbb korban a rováshasználat ténye a rovás folyamatos fejlesztését vonta maga után.

Tudásfelmérés eredménye

A felmérés iránti érdeklődés közepesnek mondható (516 szavazat) a szavazások történetében. A legtöbb “szavazatot” ismét a csalinak szánt abszurd válasz – 15 ezer éve – (28,9%) kapta, amelyben ismét a “kihalt magyar rúna szabvány-kolhoz” aktivistáinak keze nyoma lelhető fel, így ettől az eredménytől talán el is tekinthetünk. A sorban következő eredmények viszont jól mutatják a tendenciát, hogy olvasóink – nagyon helyesen – egyre későbbre teszik a teljes magánhangzósor ábrázolásának kialakulását. A helyes válasz – 25 éve – (28,4%), majd a többi az alábbi sorban – 50 éve – (19,8%), – 100 éve – (12,6%) és – 1000 éve – (10,3%) számaránnyal következik.

alt

Debilokrácia

A szavazás menete a rovás-szakmai kérdésen, tudásfelmérésen túl szolgál egy érdekes tanulsággal, hogy milyen veszély rejlik abban, ha félműveltek hoznak döntés akár demokratikus alapon. Ha így működne a tudományosság, akkor kellő számú erőszakos ember akár iszapbirkózásba kezdhetne a dákó-román hívőkkel – meg sem állva 100 ezer évekig a képzelt múltban -, nevetségessé téve rovásműveltségünk valós történelmét és fejlődését.

További szavazások

Továbbra is folytatjuk a szakmai és közéleti szavazásokat és a rovással kapcsolatos kérdésekben a tudásfelmérést. Ha olvasóink kíváncsiak valamely kérdésben a vélemények megoszlására, akkor szívesen fogadjuk ötleteiket újabb szavazásokra. A korábbi szavazásaink eredményeit továbbra is kikereshetik a Szavazás oldalon.

(Rovás Infó)

 szondi tisza gyetvay androsovics czippá

Kapcsolódó cikkek:

Share