Kiskunmajsa – rovás sikerek

alt

A legrégebb óta létező rovásverseny sikereiben sokan osztoznak. Kiskunmajsa eredményeihez valószínűleg a rovástábla is hozzájárult.

 

A rováskultúra szerepe

Ahogy egy-egy település, vidék sportsikereihez nagyban hozzájárul a területnek a sporthoz való viszonyulása, úgy a rovásversenyben elért eredmények sem függetlenek a rováskultúra helyi ápolásától. Ahol vannak lelkes tanítók, szakkör, ott könnyebben kinevelődik a rovótársadalom új nemzedéke. Ahol pedig a rovás a mindennapok részét képezi, ott természetes a rovás iránti érdeklődés, a rovásoktatás ösztönzése is. Talán nem véletlen, hogy Kiskunmajsán és közelében (Jászszentlászló, Szank, Bugac, Soltvadkert, Csongrád, Szentes) sok helyen áll már az egységes székely-magyar rovás helységnévtábla. 

Rovásírásban a nemzeti rovásverseny élén Majsa

Ha egyéniben nem is sikerült megnyerni a XVIII. Magyar Nemzeti Rovás Versenyt az elért második és harmadik hely alapján egyértelmű, hogy Kiskunmajsa a rovásírás egyik fontos központjává vált. Ha még hozzátesszük, hogy a csapatversenyben viszont arany érmes lett a majsai válogatott, akkor mindenképp helytálló a kijelentés.

Ez mindenek előtt Mózes Gyuláné Kocsis Évának, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola tanárnőjének köszönhető, aki az iskolai szakkörökön túllépve már a Konecsni György Kulturális Központban is tart rendszeresen foglalkozásokat. Tulajdonképpen ennek is köszönhető a majsai siker, hiszen a két helyezést elért tanuló közül Telek Péter a csólyospálosi általános iskolába jár negyedik osztályba, de a rovást itt tanulja Kiskunmajsán a Kulturális Központban tartott foglalkozásokon.

Rajta kívül a versenyen még Tabajdi Gábor és Mándli Helga szintén negyedik osztályos tanulók, valamint a hatodikos Balog Katica indult, mind hárman a Szent Gellért Katolikus Általános Iskolába járnak, de természetesen ők is látogatják a Kulturális Központ rovásírás foglalkozását. A majsai csapat Mózes Gyuláné Kocsis Éva vezetésével indult a nemzeti versenyen, amelyen közel nyolcvan gyermek és fiatal vett részt a Kárpát-medencéből kezdő, haladó és mester kategóriában. Ezen belül még korosztályokra bontották a csoportokat, a majsai végeredmény szempontjából itt a 11 év alattiak csoportját kell külön megemlíteni. 

A verseny Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című ifjúsági regényéhez kapcsolódott. A regényből vett idézeteket kellett latin betűs írásról rovásírásra, majd rovásírásról latin betűs írásra átírni, illetve arab számokat rovásszámokra, majd rovás számokat arab számokra átírni, de volt még keresztrejtvény és szókereső egy bűvös négyzetben. A 11 év alattiak csoportjában Telek Péter és Tabajdi Gábor azonos pontszámot értek el. Ilyen esetekben az idő számít, s mivel Péter pár perccel előbb végzett, így korosztályában ő lett a második, míg Gábor a harmadik.

A versenyen belül volt még egy verseny: amíg a zsűri a feladatlapokat javította, addig a versenyzők Városjáró játékban vettek részt. Ez a versenyszám szintén Molnár Ferenc regényéhez kapcsolódott, a regénybeli helyszíneket kellett felkeresni: a Füvészkertet, a Múzeumot, a gimnáziumot, a grundot, a dohánygyárat, Molnár Ferenc egykori lakását, illetve Nemecsek Ernő lakását. A csoportok egy térkép alapján járták végig a helyszíneket, ahol rovásírásos kérdésekre kellett helyesen válaszolniuk. Ebben a feladatban a majsai csoport bizonyult a legjobbnak, megszerezve ezzel az első helyezést: fáradtan, de megérdemelten vették át a könyvjutalmakat.

(Kunsági Hírlap – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share