MTA, politika és rovás

alt

Ismét a rovást pécézte ki magának stimuláló elemként a szélsőliberális Magyar Narancs. Persze továbbra sem rendelkezik elemi ismeretekkel nemzeti írásunkkal kapcsolatban.

 

Megint rovásozik a Mancs

Az elvakult kettős mércét illetően Magyarország világelső. Bármelyik oldal értelmiségi (?) rétege képes egy másodperc alatt kimosdatni a saját kutyája kölykét, míg a másikénak a lámpavasra mutogat. Most egy szokásos odamondogatós játékban a “ballib” oldalnak nevezett csoport egyik szócsöve, a Magyar Narancs, természetesen oda állt, ahova a zászlója szólítja. És természetesen kötekedik a másik zászló embereivel – ahogy az meg van írva. De hogy jön ehhez megint a rovás?

Tekintély, bekeményít az Akadémia elnöke (Magyar Narancs)

A múlt héten ismét egy nagyszerű férfiút ismerhettünk meg: Berkó András akadémikus, a szegedi egyetem professzora angol nyelvű levélben fordult Herczog Edit szocialista EP-képviselőhöz, nagyjából azzal, hogy ha ez így megy tovább, ő nem áll jót magáért. ?Nem tudom, mit kellene tenni, nem akarok terrorista lenni a hazámért, a nemzetemért és a három gyermekemért, így kérem, hagyják abba. Állj, állj és megint csak állj! Igazságot Magyarországnak? ? hozzátéve, hogy ?sokat kell tanulnunk a zsidóktól, hogy miként kell megvédeni az érdekeinket (akár fegyverekkel)?.

Herczog Edit ahelyett, hogy válaszolt volna az ügybuzgó profnak, inkább a parát választotta. Nem Berkónak írt, hanem főnökeinek, az SZTE rektorának és a Magyar Tudományos Akadémia elnökének. ?Kérem, nyugtasson meg, hogy a mellékelt levélben szereplő, a szellemi honvédelem harcos gondolatait felvonultató sorok nem tekinthetők a magyar tudományos élet álláspontjának? – így a levél, ami persze sokkal inkább feljelentés. Csoda, hogy Herczog nem javasolta: nem ártana megvizsgálni, hogy Berkó a doktori címét nem makaón nyerte-e.

Idáig mindez a politika megye kettőjének tipikus pengeváltása, szót sem érdemelne, ám tegnap ismét nyílt levelet hozott a posta, Pálinkás József MTA-elnök reagált az EP-képviselő feljelentésére.

Hogy kikéri magának.

Teljesen egyetértünk. A Magyar Tudományos Akadémia elnökét ne zargassák már ilyen piti ügyekkel, van neki épp elég dolga, játsszák le egymás közt. Csakhogy Pálinkás nem egy szerencsesütivel, hanem háromrészes MTI-közleménnyel reagált. “Levelére pusztán azért válaszolok, hogy az Ön által a Berkó András állampolgári véleménye ügyében megalapozatlanul és méltatlanul nyilvánosság elé citált Magyar Tudományos Akadémia elnökeként a nyilvánosság előtt szólítsam fel Önt és a politikai élet valamennyi szereplőjét, hogy a tudomány intézményeit politikai nézetformálás, kampány vagy provokáció céljaira semmilyen formában ne használják fel. Tartsák tiszteletben a tudomány politikamentességét, a magyar tudomány eredményeit, a Magyar Tudományos Akadémia tekintélyét” – írja Pálinkás, de nem éri be ennyivel, a parakártyát ő is előhúzza. “Félelemkeltő és rejtett fenyegetést tartalmazó sorai, amelyben azt kéri, nyugtassam meg a “tudományos élet álláspontjával kapcsolatban, a politikai demagógia torz tükrében mutatják a magyar tudományt, a hazai tudósokat.”

Vagyis Pálinkás József – egyúttal a magyar tudomány (sic!) – számára egy bukott párt EP-képviselője a félelemkeltő, nem az, hogy az akadémia tagja egy zsidózó futóbolond, aki angol nyelvű levelezőpartnereket keres, hogy épp a magyar tudomány eredményeire hivatkozva válik tananyaggá a rovásírás, a Szent Korona-tan vagy épp a magyar/sumer/japán/szíriuszi őshazatan, a pilisi szívcsakra. Miközben komplett elmebetegek oktatatnak és kérnek számon a magyar tudomány nevében méretes hülyeségeket, a legfőbb tudóstestület elnöke szerint Herczog Edit a félelemkeltő.

Megértjük, hogy az MTA elnöke most mindenáron bizonyítani szeretné, milyen karakán fickó. Csakhogy ezt pár héttel korábban, az utcanév-állásfoglalás során kellett volna bizonyítania. Ám akkor hallgatott, és eszébe sem jutott felkérni a politikai élet valamennyi szereplőjét, hogy a “tudomány intézményeit politikai nézetformálás, kampány vagy provokáció céljaira semmilyen formában ne használják fel”.

(Magyar Narancs – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share