Határtalanul – a rovás is

alt

Míg 2-3 évtizede az ifjúságnak csak csöndben mesélhettek a szülők a határon túli nemzetrészekről, a mai fiatalságnak több a lehetősége az ismeretszerzésre. Talán nem késő…

 

 

Nemzettudat és a rovás oktatása

Ma is élő, saját fejlesztésű írással rendelkező nép, ország nincs sok a Földön. Az ősi írásrendszerek megbecsülése általában magas szintű, pl. Koreában hivatalos ünnepnapja is van a Hangül írásnak. Azonban az ősi írását szinte megtagadó, saját önkép- és arculatfejlesztésében sem használó nép (ország) csak egyetlen létezik – szégyen, de tény-,  a magyar.

Mindezek ellenére, nemzeti írásunk ma erősödőben van, de további lendülete és fejlődése csak az írás használóitól függ. A hivatalos oktatáspolitikától függetlenül – a helyett – azonban a tanárok, de még a diákok is tehetnek a rovásműveltség érdekében. Akár csak olyan kis lépést, hogy hírt adnak róla. Példa a Fiumei úti Iskolából.

Barangolás Székelyföld tájain

2012. szeptember 24-én, a Határtalanul! elnevezésű program első összejövetelén a 43 hetedikes tanulónak a felkészítő tanárok bemutatták Erdély történelmét, tájait, különösen a Székelyföldet.

Október 8-án, a második összejövetelen a tanárok által összeállított kvízt oldottuk meg 5 csoportban. Az első találkozás végén minden csapat megkapta azt a 24 oldalas anyagot, amelyet a felkészítő foglalkozáson kivetítettek és elmagyaráztak nekünk a tanárok. Ezt a versenyre is magunkkal kellett hoznunk, és használhattuk a feladatok megoldásához. Megtaláltuk benne a rovásírás ábécéjét, a Székely himnusz szövegét, Erdély állat- és növényvilágát, nevezetes helyeit, többek között azoknak a városoknak a jellemzőit, amelyeket meg akarunk látogatni.

A feladatok között voltak keresztrejtvények, igaz-hamis feleletválasztás, anagramma, versértelmezés, rovásírás-fordítás, képek felismerése, székely kaput kellett tervezni, és énekeltünk is.

A mi csapatunk munkamegosztásban dolgozott, mindenki azt a témát választotta, amiben a legjobbnak gondolta magát. A történelmi feladatot Jázmin, Csilla, Heni és én vállaltuk el. A biológiával kapcsolatos kérdésekre Robi, Dávid és Peti próbált válaszolni. Az ének és a magyar feladatokat Gergő és Imi oldották meg. Csilla rajzolt, Gergő vezényletével pedig elénekeltük közösen a Székely himnuszt.

A kvíz nagyon jól sikerült, a mi csoportunk, a kilenc 7.c-s lett az első helyezett 101 ponttal. Jutalmunk egy történelem ötös volt. Nekem nagyon tetszett ez a verseny!

Kelemen Patrik 7.c

(Fiumei.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share