Egységes rovástábla – 3. évad

alt

Márciustól indulnak a közúti munkák, s új lendülettel kezdődik az egységes székely-magyar rovástáblák állításának harmadik tavasza.

 

Születésnapok

2010 szeptember 2-án, Rákóczifalva elsőként avatta fel ünnepélyesen a település nevét jelző rovástábláit, melynek igénylési sorszáma a 2. volt. Ezzel vette kezdetét az a kísérleti szakasz, melyben az első 6-7 település végigpróbálta a táblaállítás – még itt-ott javításra szolgáló – rendjét. 

A táblaállítás résztvevői, a hatóságok, a gyártók néhány hónap alatt tökéletesítették az egységes Kárpát-medencei székely-magyar rovásos táblaállítás módját és 2011. tavaszán Miskolcon, majd a március 15-i ünnepségek alkalmával több helyszínen kezdődött az első igazi évad.

Az idei március 1. tehát a harmadik táblaállítási születésnap, melynek méltó megünneplésére felhívjuk az eddigi és leendő táblaállítók közösségeket.

Kétféle települése van…

Az egyik, melynek közössége már állított egységes rovástáblát. S a másik, melynek közössége majd ezután fog! Ennek szellemében kérjük a táblaállító közösségeket együttműködését az alábbiak szerint:

Akik már állítottak táblát

Karbantartás:

A táblaállítások helyszínére mindig ráfér a rendrakás: a szemét eltakarítása, az aljnövényzet rendbe tétele. Ehhez járul a táblák oszlopainak, rögzítéseinek és a táblafelületnek az ellenőrzése. Célszerű a táblákat vízzel letakarítani és a méltó környezetben akár egy nemzetiszín masnival jelezni, hogy a táblák gondozva vannak.

Esetleges javítások:

  • Oszlopok függőlegesbe igazítása
  • Táblák magasságának, vízszintjének és irányának beállítása
  • Firkálások, matricák eltávolítása (gyakorlati tanácsok itt)

Tanácsadás, szervezés és híradás:

  • Környékbeli települések táblaállító közösségeinek megkeresése
  • Táblaállítási tapasztalatok megosztása, segítség a környékbeli táblák felállításában
  • A táblák népszerűsítése és megjelentetése a helyi médiában, valamint az interneten

Akik még csak most tervezik a táblaállítást

Minden tudnivaló elérhető a Rovás Infó honlapján a “Rovástábla állítása” menüpont alatt, illetve a minden magyarországi település táblaterve és táblaállítási iratai megtalálhatók a “Települések táblatervei” menüpontban. A “Táblahírek” között böngészve pedig megtalálhatják a hozzájuk közel eső, vagy ismerősök-barátok által lakott településeket is, ahol a már tapasztalattal rendelkeznek a táblaállításban. A Rovás Alapítvány munkatársai is szívesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

Készülődés az ünnepekre

altPár hét múlva lesznek a székely önrendelkezés melletti kiállás napja, illetve március 15-i ünnepségek, melyek programjaiba jól illeszthetőek az egységes székely-magyar rovástáblák avatási ünnepségei.

Sok sikert az előkészületekhez!

(Rovás Infó és a Rovás Alapítvány)

 

Kapcsolódó hírek:

Share