Ünnepi táblaavatások

Március 15-én az ország több településén kerül sor rovásos helynév-tábla avatására az ünnepi események között. Ezek többsége már az egységes Kárpát-medencei szabványt követi. Firssítve TV-hírrel és filmmel.

 

Március 15.

Első tavaszi ünnepünkhöz mindig is hozzátartozott a nemzeti önazonosság kifejezése. Az eddigi jelképrendszer egyre inkább kibővül a nemzeti írással, a székely-magyar rovással is. Örvendetesen megszaporodott a táblaavatás, valamint a rovás alkalmazása az ünnepi díszítésen. A közúton éppen, hogy csak megkezdődött a munkavégzési időszak, de máris több táblaavatásról tudunk beszámolni.

 

Ünnepi táblaavatások

Somogy megye:

Somogy Megyében, Koppány országában eddig egyáltalán nem volt rovásos helynévtábla. Ezen a helyzeten mindjárt két település is változtatott: Kaposmérő és Kereki, ahol egységes rovástáblát avatnak ezen a napon.

  • Kaposmérő: 10 óra (Kassai Lovasíjászbolt előtt)
  • Kereki: Rovásoszlop avatás (a táblaavatás technikai okok miatt később lesz)

 

 

Avatási ünnepség Kaposmérőn

Kassai Lovasíjászok a kaposmérői ünnepségen

Kapos TV összefoglalója

Az ünnepség – az összefogás felemelő páldája (teljes videó)

 

Bács-Kiskun és Fejér megye:

Friss hír, hogy több mint féléves szünet után a Forrai Sándor Rovókör ismét táblát állít, ezúttal két, szomszédos településen is: Szabadszálláson és Újsolton. Dunántúlon pedig Sárszentmihály kapott rovásos táblát, melyet Tisza András avat fel. Érdekesség, hogy Szeged egyik városrészében is van már Szentmihály üdvözlőtábla. Ez egy jó lehetőség arra, hogy az azonos nevű települések (akár határon túlról is) együtt avassanak a jövőben táblákat.

Sárszentmihályi avatás képe (Tisza András)

Zala megye:

Zala megyében szintén megtört a jég és az első egységes rovástáblákat március 12-én avatták Letenye városában.

Kárpátalja:

Az első kárpátaljai egységes rovás helynévtáblák Beregszász bevezető útjain kerülnek felavatásra, az ünnep tiszteletére (március 19-én). Az avatáson beszédet mond Kovács Béla EP-képviselő is. A beregszászi rovástáblák igazi különlegessége azonban valami más, mely legyen egyelőre meglepetés! Beszámolunk róla a helyszíni tudósításban.

(Kárpátinfo.net – Tájékoztató az eseményről)

 

A fenti példák mutatják, hogy helyi összefogással könnyen, gyorsan lehet egységes kárpát-medencei rovástáblához juttatni saját településünket, elkerülve a hosszadalmas és költséges megoldásokat.

(Kaposmérő táblafotó: sonline.hu)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share