Csúcsdöntés Fejér Megyében

A Fejér Megyei Hírlap számol be a közelgő csúcsdöntésről. A megyében egy napon 7 településen avatnak táblákat, melyeket továbbiak követik az ősszel.

 

Évvégéig húsz rovásos helynévtábla lehet Fejérben

Megyei körkép – Egy éve indította útjára a Rovás Alapítvány azt a mozgalmat, amelynek célja, hogy rovásírásos helységnévláblákat állítsanak a Kárpát-medence településeire.

Az első táblát augusztus 6-án helyezték el Bugacon, azóta 80 településen több, mint 200 táblát avattak fel a kezdeményezés támogatói. A trianoni határokon kívül az első  szertartás a kárpátaljai Beregszász bevezető útjainál volt. Fából faragott rovásos üdvözlők már kerültek  sok helyre,  akad ilyen Fejérben is. De az alapítvány táblái egyformák,  mert a Magyar Közút Nonprofit Zrt. törekszik az egységes  megjelenítésre.

– A szokványos helységnévtáblák a KRESZ-táblák körébe tartoznak, így állításukat szigorú  előírások határozzák meg – mondta Sipos László, az alapítvány elnöke.

Minden más közúti tábla a tájékoztató, illetve a reklámtáblák kategóriájába tartozik. Ilyenek az üdvözlőtáblák a falvak címerével, az olyan feliratok, hogy  a településen polgárőrség működik, vagy amelyik azt   a nyilvánvaló tényt közli az arra haladóval, hogy az adott  község európai.   És ilyenek a rovásírásos táblák.

– Nem alapítványunk próbálja ráerőltetni  kezdeményezését a településekre, de segítünk, ha erre van igény. Azt tapasztaljuk, egyre több helyen tartják fontosnak  a hagyományőrzésnek ezt a formáját – mondta Rumi Tamás  az  alapítványtól.

Hozzátette, céljuk, hogy minden esetben a  közösségek, önkormányzatok egyetértésével, közreműködésével, a hatóságok engedélyével állítsák a táblákat.

– Az  általunk ajánlott szabványos fémtáblák célja nem csak a rovás korszerű alkalmazása, élő írásként való kezelése, hanem azok oktatási eszközként is szolgálnak – mondta Sipos László.

A megyében eddig egy helyen állítottak ilyen táblát, június 4-én Kajászón. Augusztus 20-án azonban egymás után hétszer  avatnak majd (9 órakor Ercsiben, 10 órakor Dunaújvárosban, 11 órakor Nagylókon, 12 órakor Hantoson, 14-órakor Székesfehérváron, 16 órakor Polgárdiban, és 17 órakor Soponyán.)

– A rovásírás, az egyik legősibb írásforma  a magyar kulturához tartozik, s azt szeretnénk elérni, legyen ismét része mindennapjainknak –  mondta Árgyelán János, a Jobbik megyei elnöke,  nyelvtanár, a kezdeményezés egyik támogatója Fejérben.

De mielőtt az olvasó azt hinné, pártügy lett a kezdeményezésből, sietve hozzátesszük: Celldömölkön például a szocialista polgármester avatta a táblát.

 

 

(Fejér Megyei Hírlap – Tihanyi Tamás – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share