Rovástábla – Kettős csúcsdöntés

Június 25-én Erdélyben a Székely Pajzs napok keretében faragott rovástáblát, Hódmezővásárhelyen pedig tíz egységes Kárpát-medencei táblát avatnak. Ez utóbbi új csúcsot jelent. Frissítve.

 

Táblaállítás határon innen és túl

Az Alföldön és Erdélyben egy napon lesz rovásos helynév-tábla avatási ünnepség – erősítve a táblaállítás összmagyar szellemiségét. Az egységes Kárpát-medencei rovásos helynév-táblát választó Hódmezővásárhely kettős csúcsdöntéssel írja be nevét a táblaállítási történelembe:

  • A legtöbb tábla kihelyezése egyszerre (10 db)
  • A leghosszabb településnév és tábla (15 betű)

Hódmezővásárhelyi táblaavatás:

Az avatás résztvevői (kb. 300 fő – ez is csúcs….)

A rovásos helynév táblaállításban példaértékű összefogás nyomán tíz, egységes Kárpát-medencei rovásos helynévtábla kerül ki a város bevezető útjai mentén. Minden egyes táblát egy-egy szervezet, egyesület, magánszemélyek vállaltak fel, így vált átütő erejűvé a rovásos helynévtábla. Nem lehet tehát ezek után úgy bemenni a Hódmezővásárhelyre, hogy ne lássa meg az rovásos táblákat az arrajáró…

 

Keszthelyi táblaállítás:

Ezen a napon a már felszentelt rovásos helynévtáblát állítják fel Keszthelyen.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Keszthelyi Alapszervezete is csatlakozott a párt országos kezdeményezéséhez, miszerint rovásírásos helységnév – táblák is legyenek egy – egy település határában. A tábla avatón Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei országgyűlési képviselője mondott beszédet, majd leleplezte a rovásírásos táblát. A táblaavató ünnepségen Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere is jelen volt.  A helységnév – táblát Tál Zoltán plébános áldotta meg. A rovásírásos táblák a tervek szerint több a városból kivezető út mentén láthatóak lesznek majd a jövőben. A székely – magyar rovással készült helységnév – tábla a Rovás Alapítvány által az egységes rovásos táblák állítására 2010 – ben indult mozgalom keretében készült.

(tvkeszthely.hu)

Fenyédi táblaavatás:

Nagy örömmel tudatjuk Önökkel, hogy 2011. június 25.-én, szombaton 11 órakor, Fenyéden is rovásírásos helységnévtábla fogja hírdetni az arra közlekedőknek a helység nevét.A II. Székely Pajzs Napok első programjaként avatjuk fel a helységnévtáblát.A Székely Pajzs Egyesületnek a rovásírás terjesztése az egyik legfontosabb célja, ennek tanujelét adtuk már 4 rovástanfolyam valamint 2 rovásverseny megszervezésével. 

Nagy szeretettel várjuk Önöket a tábla avatási ünnepségünkre és az azt követő programokra! Kérem tekintsék meg további programunkat!

Június 25. Szombat

09:00 Kapunyítás
11:00 Rovásírásos helységnévtábla avatás
12:00 Kádár Gyula könyvbemutató és előadás
13:00 Néptánc és Népdalénekesek
13:30 Szakács Gábor és Friedrich Klára előadás
15:00 Székely rovás verseny
16:00 H.R.B. koncert
17:00 Megnyító
18:00 Sárkány Szilárd előadás
19:00 Néptánc és Népdalénekesek
20:00 Zöld Kereszt koncert
21:30 Nemzeti Front koncert
23:00 Levédia koncert

Beszámoló az avatásról:

Fenyéd és Küküllőkeményfalva határában sikerült felavatnunk ünnepélyes keretek közt a rovásírásos helységnévtáblákat is? – részletezte a szervező.
Volt jelentkező a rovásírásversenyre is, hisz 18 ember mérte össze tudását – mondta el Kovács Miklós, a verseny lebonyolítója. Három korosztály szállt versenybe, mindhárom esetben nagyon szoros volt a mezőny. A középiskolás-felnőtt csoport legjobbjának Orbán Kincső, a Tamási Áron Gimnázium diákja bizonyult.

(Antalfi József – Udvarhelyi Híradó)

Kapcsolódó cikkek:

Share